Jump to content

návod Linux rada od lajka


Hashiri

Recommended Posts

Zdravím,

Linux je OS které se nedá srovnávat s Windowsem jaké má výhody ?

- bezpečnost

- spousta distribucí

- ovladatelnost (Dalo by se říct že si celý OS můžete přenastavit podle sebe)

- výkonný (Minimální vytížení)

A zápory ?

- Nerozjede Windows Aplikace, hry

 

To je důvod proč zde píši většina lidí by ráda přešla na Linux ale když si pomyslí že nebudou moc spouštět své oblíbené programy či hrát hry již je Linux jen něco co uživatel nikdy nepoužije.

Málo kdo ví že tomu tak není...

Aplikace/hry dělané pro Windows se dají zcela bez problémů spustit na jakékoliv(pokud se nejedná o nějaký pokus Dr.Dutošvarce).

Samozřejmě že se to nedá se základním Linuxem, potřebujete k tomu jeden balík který nese název Wine.

 

"Wine je software vytvářející aplikační rozhraní, které umožňuje chod aplikací pro Microsoft Windows pod jinými (převážně unixovými) operačními systémy. Použitelnost se liší v závislosti na povaze software, nejlepší výsledky lze očekávat u aplikací psaných pro Windows 95 a novější. Tedy 98, 2000, XP, Vista, Windows 7 a Windows 8."

 

Já osobně nechápu jak to že se v CZ/SK tento balík trochu více nerozšířil, všichni(až na pár výjimek) si myslí že Linux znamená konec hraní klasických a oblíbených her.

Odkaz ke stažení: http://www.winehq.org/download/

 

Poslední zápor Linuxu zmizel...

 

 

Přeji hodně štěstí s Linuxama.

170px-Tux.svg.png

  • Líbí se mi to! (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Osobne si myslím že viac distribúcii nieje plus, naviac to čo robí momentálne Ubuntu je strašné. A nejak nechápem spojitosť Ovládateľnosť s tým vysvetlením.

Link to comment
Share on other sites

IsigarCZ, vše jede v pořádku jediný problém nastane ve chvíli když nainstaluješ software/hru které potřebuje určité knihovny ale její instalace je nemá(dobrý příklad je Net Framework a DirectX) tudíž je musíš nahrát manuálně, bohužel nevím jak a kam ty knihovny vložit.

 

NetWorm, chvíli jsem měl Linux Ubuntu, jinak jsem ho používal nespočekrát na VPS ale to je trochu mimo a gratulace :d

 

Tosi, já bych řekl že čím více tím lépe přeci jen díky tomu je Linux komunita docela velká a každý si může udělat vlastní distribuci podle sebe, krásně si ji přizpůsobit a pro ty co to neumí stačí když si ze stovek dalších najde jednu která mu bude pasovat, a ano máš pravdu kdybych to psal znova tak bych asi slovo ovladatelnost nepoužil bohužel již to tam je a já s tím nic neudělám.

Link to comment
Share on other sites

Tak linux jsem si poprvé nainstaloval cca dva roky zpátky a od té doby maximální spokojenost.

 

Vyzkoušel jsem spousty distribucí a nejvíc mi asi vyhovuje Ubuntu díky podpoře a Debian kvůli jeho dokonalé stabilitě

 

Měl jsem na počítačích nainstalované vždy dualboot linuxu i windowsu.. nicméně po další náloži negativních zkušeností s "woknama" jsem naformátoval notebook a už tu mám jen Ubuntu 13.04 , a upřímně do budoucna plánuju tenhle krok i na počítačích.

 

Vždycky jsem se na linuxu setkal s dokonalejšími ovladači a podporou které se na windows nemám šanci dočkat.

Plug and play je zcela dokonale vyladěné, i po připojení nového USB disku který ještě k počítači nebyl připojen je vyhledání ovladačů otázkou maximálně dvou sekund, zatímco win až v řádech desítek sekund.

 

Celkově nemám asi nic co bych linuxu vytknul a win na PC už udržuju spíš z nostalgie.

Link to comment
Share on other sites

Nemuzu jinak nez souhlasit. Akorat s WINE jsou i tak trochu problemy, jak rikas - knihovny, ... Ale nejen to, taky se ztraci vykon. Nejspis nikdy to nepojede tak dobre jako na windowsech (GTA 4, BF3, ...).

 

Pokud clovek nehraje hry tak casto, tak se vyplati dual-boot a kdyz uz chce hrat, tak se proste prepne :)

 

Jinak je linux nejlepsi pro vyvojare. Nainstalovat PHP, MySQL, Apache na windows (bez ruznych balicku jako je xampp) a k tomu treba PEAR, to je docela orisek. A co teprv ruby on rails - to snad ani nejde :)

 

Navic kdyz na linuxech cokoliv chybi, staci si to stahnout z package manageru (na debian/ubuntu napr. apt-get) nebo software centra. S widlemi musite probehnout pul internetu :d

 

A kdyz se chcete orientovat v linuxu v budoucnosti, je tohle solidni zaklad. Neni nad to se naucit pouzivat shell a vim/emacs :)

Link to comment
Share on other sites

Pěkný topic. ;)

 

Linux má oproti woknám mnohem více výhod.

Horší je to, když máte shit jako já, ati nezveřejnilo zdrojový kód ovladače, bez kterého mi téměř nejde ovládat grafiku. :d

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...