Jump to content

ostatní open.mp - postřehy, názory?


Hrb™

Recommended Posts

Ahoj všem,

chtěl bych se Vás zeptat na názor ohledně projektu open.mp a jak situaci kolem celého GTA SA multiplayeru vnímáte vy?

Abych ty, kteří nemají ponětí o čem je řeč zasvětil, tak jsem si dovolil sepsat pár řádků o tom, jak jsem vnímal a zpětně vnímám celou situaci, která stojí za vytvořením projektu open.mp. 

O projektu open.mp jsem se dozvěděl v podstatě ihned na jeho samém začátku, kdy dlouhodobá neaktivita Kalcora vyústila ve snaze převzít jeho práci a pokračovat s vývojem multiplayeru pro GTA SA. Této myšlenky se chytilo několik předních uživatelů oficinálního sa-mp.com fóra, kteří měli bohaté zkušenosti s jazykem pawn a samotnou hrou. Kalcor však odmítl zveřejnit kódy a tím pádem znemožnil, aby kdokoliv pokračoval v jeho práci. Situaci vyvrcholila tím, že všem předním "strůjcům" této myšlenky byl bezpodmínečně a permanentně zakázán přístup na zmíněné oficiální fórum sa-mp. Ihned po tomto kroku se strhla lavina zášti od valné většiny členů fóra na adresu Kalcora, kterému byla celá situace lhostejná (aspoň mě to tehdy takto přišlo). Situace zašla až tak daleko, že celé oficiální fórum bylo vypnuto, včetně sa-mp wiki.

Jedním z uživatelů, kterému byl od Kalcora odepřen přístup kvůli jeho chování ve prospěch sa-mp (což ano, zní ironicky), byl Y_Less, kterého zde většina z pokročilých pawn programátorů určitě zná a nebojím se říct, že jeho skripty využívala / využívá (možná o tom ani neví?). Y_Less, společně s dalšími nadšenci do GTA SA, vytvořil tým a sám Y_Less zanedlouho vydal prohlášení "My Statement", které si můžete přečíst pomocí odkazu přiloženého níže v mém textu. V něm popisuje jak sám vnímá celou situaci a další zajímavé detaily celého sporu.

Abych to celé shrnul, tak Y_Less společně s dalšími nadšenci začali od píky vytvářet nového klienta, který by umožňoval spustit momentální sa-mp servery s výhodou, že by přinesl nové funkce pro jazyk pawn a především by opravil přetrvávající chyby funkcí a dalšího. Situace kolem sa-mp komunity jim nebyla lhostejná a proto se vždy snažili dynamicky reagovat na všechny události, aby udrželi to, co z komunity zbylo. Krásným příkladem je založení nového fóra na stránkách open.mp, vytvoření vlastní a kompletní sa-mp wiki, ..

Omluvte mě, pokud jste také zaznamenali celou situaci a máte dojem, že jsem ve výši zmíněném textu opomněl na nějaké důležité fakty nebo milníky. Přece jen tato situace sahá zpátky do minulosti v řádech let.

Tím se dostávám k momentální situaci, kdy 1. ledna 2022 vyšlo na discordu SA:MP prohlášení od jednoho z předních členů projektu (viz níže). - obrázek i zde: https://ibb.co/HpVrJWr

image.thumb.png.2ae8b6a013ddf715b45662884bd5b751.png

Zmíněné video: Happy New Year 🎉 | open.mp announcement [2022] - YouTube

Zároveň uvádí, že již hledají beta testery a je možné, že do necelého měsíce bude celý projekt zveřejněn jako open-source.

Dále Vám nechám pár zajímavých odkazů, vztahujících se k celé situaci:

Vyjádření Kalcora k ukončení vývoje sa-mp: Kalcor has "confirmed" he's not developing SA:MP anymore (burgershot.gg)

Y_Less - jeho vyjádření k celé situaci a novému projektu: My Statement (burgershot.gg)

 

Co si o celé situaci myslíte vy? Má podle Vás tento projekt ještě šanci v této době? Vidíte jako možnou výhodu propojení platforem PC, android a nově vyšlé GTA SA Definitive Edition? Podle mě bude celá situace ještě zajímavá, protože i přes všechny chyby, kterou s sebou přináší GTA SA DE, tak bude spousta lidí chtít zkusit multiplayer verzi, která by jinak ani nevznikla.

Přeji hezký den :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Jop sleduji to taktéž od doby co byla většina uživatelů samp fóra zabanována. (hromadně) Držím palce celému projektu a ať to celé dotáhnou do konce. Myslím že za zmínku stojí zde zveřejnit i sade-mp.com. Má to být teda konkrétně multiplayer pro GTA SA Definitive Edition, tak že uvidí se jak se i jim povede celý ten projekt dokončit. 👍

https://discord.gg/sademp

 

Link to comment
Share on other sites

před 43minutami, VolfikCZ said:

Jop sleduji to taktéž od doby co byla většina uživatelů samp fóra zabanována. (hromadně) Držím palce celému projektu a ať to celé dotáhnou do konce. Myslím že za zmínku stojí zde zveřejnit i sade-mp.com. Má to být teda konkrétně multiplayer pro GTA SA Definitive Edition, tak že uvidí se jak se i jim povede celý ten projekt dokončit. 👍

https://discord.gg/sademp

 

Zajímavě to vypadá, o tom projektu jsem zatím neslyšel. :v: 
Ale myslím si, že pokud se povede vývojářům open.mp to, co slibují (a že se jim to zatím daří), tak budou mít výhodu ve srovnání s sade-mp.com.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...