GlorGG 0 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Když tak blbě koukám do zdi a nudím se napadlo mě přinést něco užitečného pro vás. V této lekci si projedem vše co k photoshopu patří a vše co by se vám mohlo plést. Co je to vlasně photoshop? Adobe PHOTOSHOP patří do třídy programů označované jako bitmapové editory. Bitmapové obrazy a vektorové grafiky. Počítačová grafika se dělí do dvou hlavních kategorií – bitmapové obrazy a vektorové grafiky. Pochopení rozdílu mezi těmito dvěma typy obrazů vám pomůže při vytváření a úpravách digitálních obrazů. Bitmapové obrazy. Photoshop a další programy pro malování a úpravy obrazů generují bitmapové obrazy, zvané také rastrové obrazy. Bitmapové obrazy používají pro reprezentaci obrazu mřížku neboli rastr malých čtverečků, zvaných obrazové body (pixely). Každý obrazový bod má specifikované umístění a hodnotu barvy. Bitmapové obrazy jsou závislé na rozlišení – to znamená, že obsahují pevný počet obrazových bodů, reprezentujících obrazová data. Výsledkem je, že bitmapové obrazy mohou ztratit detaily a mohou vypadat zubaté, pokud se na obrazovce hodně zvětší nebo pokud se vytisknou s příliš nízkým rozlišením. Bitmapové obrazy jsou nejlepší volbou pro reprezentaci jemných gradací odstínů a barev, například pro fotografie nebo malované obrazy. Vektorové grafiky. Kreslicí programy jako je Corel DRAW, PageMaker, Adobe Illustrator apod. vytvářejí vektorové grafiky, skládající se z čar a křivek definovaných matematickými objekty, zvanými vektory. Vektory popisují grafiku pomocí geometrických charakteristik. Vektorové grafiky jsou nezávislé na rozlišení – to znamená, že mohou být zvětšeny na libovolnou velikost a vytištěny na libovolném výstupním zařízení při jakémkoliv rozlišení bez ztráty detailů nebo ostrosti. Vektorová grafika je nejlepší volbou pro písmo (zvláště malých velikostí) a výrazné grafiky, které musí zachovávat ostré linky při zvětšení do různých velikostí – jako jsou například loga. --------------------------- RYCHLÁ VOLBA F – PŘEPÍNÁ ZOBRAZENÍ TAB – ZOBRAZUJE/SKRÝVÁ NÁSTROJE Shift+TAB – ZOBRAZUJE/SKRÝVÁ POUZE PALETY X – PŘEPÍNÁ BARVY POPŘEDÍ A POZADÍ VÝBĚRY CTRL+A – VYBRAT VŠE CTRL+D – ODZNAČIT SHIFT+CTRL+D – VYBRAT ZNOVU CTRL+H – MIZÍ/OBJEVUJE SE OBRYS VÝBĚROVÉHO OBRAZCE SHIFT+CTRL+I – SELEKCI INVERTUJE ZOBRAZENÍ CTRL+ + – ZVĚTŠIT CTRL+ - – ZMENŠIT CTRL+0(nula) – NA CELOU OBRAZOVKU ALT+CTRL+0(nula) – SKUTEČNÁ VELIKOST ÚPRAVY CTRL+T – LIBOVOLNÁ TRANSFORMACE CTRL+Z – ODSTRANIT STAV (krok zpět/krok dopředu)? CTRL+ALT+Z – DOZADU V HISTORII (pokud není úplně vhozeno do koše)? CTRL+SHIFT+Z – DOPŘEDU V HISTORII (pokud není úplně vhozeno do koše)? ALT+Backspace – VYPLNIT BARVOU POPŘEDÍ SHIFT+Backspace - VYPLNIT BARVOU POZADÍ ----------------------- Bohužel nevím jak se dělá to aby zde byli viděny obrázky přímo proto dávám odkaz a popis k tomu ------------------------ http://img262.imageshack.us/i/29932230.jpg/ Když poprvé spustíte aplikaci, objeví se pruh voleb ukotvený na horním okraji obrazovky. Tento pruh voleb obsahuje nastavení voleb pro právě vybraný nástroj. Chcete-li zobrazit pruh nástrojů když je skrytý, poklepejte na nástroj v paletě nástrojů nebo zvolte Okna > Volby. Pruh voleb můžete přesunout kamkoliv na své pracovní ploše a ukotvit ho na horní nebo dolní okraj obrazovky. --------------------------- Zde je užitčná tabulka: http://img695.imageshack.us/f/85595076.jpg/ --------------------------- Rozložení políček v panelu nástrojů: http://img529.imageshack.us/f/58734599.jpg/ --------------------------- Tak tohle je vše k prvnímu kroku snad toto oceníte .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SweS 0 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 pekne vysvetlené 10/10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GlorGG 0 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Author Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 jojo kdyby jste měl kdokoli nějaké nejasnosti můžete napsat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psychedelic 13 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Zapoměl si mi napsat jak mám photoshop zapnout a tak sem nemohl dále pracovat Link to comment Share on other sites More sharing options...
GlorGG 0 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Author Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 :DD Počítal jsem s nízkým IQ uživatele ale upravuji: Tento příspěvek je určen pro lidi nad 10 IQ ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crytek 0 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Jo je to podrobne napísané ako pre debila pekné možno sa to dakomu zíde 10/10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psychedelic 13 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 tak poradí mi někdo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 loooooool presne toto sme sa učili na prvej hodiny SPG (Spracovanie Grafiky) loooooool aj tie isté vektorové programy, rovnaké klávesové skratky atd... dokonca mám aj niekde poznámky xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pongo 0 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Ale nie robím si srandu... Ale čo ti ja viem toto je k ničomu Teda mne osobne by to bolo akurát na ho*no a to PS vôbec neviem. Ja mám gimp "lol" Link to comment Share on other sites More sharing options...
GlorGG 0 Odesláno: 14. Prosinec, 2010 Author Share Odesláno: 14. Prosinec, 2010 ale tohle je základ a když tě to zajímá měl by si to vědět -- úte 14. pro 2010 19:55:26 -- jojo tady to je bežny začátek učí se to všude .. člověk vlastně musí pochopit photoshop a vše co ktomu patří Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts