Jump to content

Remote Development


Ewwe

Recommended Posts

  • Administrátor

Už nějakou dobu si platím kompletní balík produktů od firmy JetBrains. Konkrétně to bylo ze začátku kvůli PHPStormu k němu se později přidal WebStorm a DataGrip. Protože při různých jazycích je fajn když se IDEčko prakticky nemění. Poté jsem začal využívat i IDEAu Ultimate a AppCode. A dnes jsem začal testovat public bety aplikací Fleet a Gateway.

 

Fleet uplně vynechám a zaměřím se na ten Gateway. Jak název napovídá tak se jedná o "vstupní bránu" skrze kterou se lze připojit na Google Cloud, Gitpod, Jetbrainzí Space ale také SSH.  To mě začalo hodně zajímat , jelikož mám tu na stole kromě stoláku i iMac a říkám si že by bylo zajímavý zjistit jak to vlastně funguje. V průběhu nastavování jsem zjistil že limitací bety je použití oproti linuxovému serveru. Což jelikož vlastním dvě docela nadupaný VPSka a zrovna jsem z jednoho přesunul toto fórum na druhé kvůli úklidu a tudíž mi zůstalo zatím prázdné. VPS jsou v konfiguraci 60GB RAM, 10x na E5 Xeonu s 1.6 TB na ssdčku. Tak jsem do dialogu zadal udaje pro připojení do SSH dostal se až k oknu

image.png

( obrázek je ilustrační ) 

V části IDE version si lze vybrat jakékoliv IDE které se na cílový systém stáhne a následná práce probíhá přes tunel na cílový server.  Následně jsem pro svůj projekt stáhle dependencíes ( jedná se o nodí apku ) a po spuštění devu ( yarn dev ) se mi přeroutoval port z vps na lokální systém

image.png 

Následná práce probíhá jak obvykle s tím rozdílem že není potřeba prakticky žádný silný hardware. Vše se řeší na straně vpska. Stačí 4GB ( 4gb kvůli chromu ) ram a intel atom na kterým se dá pracovat bez seků lagů a bez toho aby systémové prostředky vyžírala aplikace.  Dalo by se to dotáhnout do extrému takového že by si člověk mohl udělat pomocí dockeru xy prostředí pro každý jazyk který používá bez toho aniž by musel cokoliv instalovat na VPS ( kromě dockeru ).

 

Co si myslíte o takovém "on-premise" vývoji ? 

Já si zatím sám nejsem jistý jestli je to něco co má využití. Já osobně používám k práci Macbook s M1 Max a 64 GB RAM což je docela nákladná hračka. Ale určitě se tu najde hromada lidí která funguje na recyklovaném laptopu který si sotva poradí s Chromem a brzdí je to v rozvoji sama sebe. 

image.png

Pro ty z Vás kterých se to třeba může týkat potom 6 euro za VPS které násobí výkon vaše recyklátu není zase tak moc.  

Link to comment
Share on other sites

  • Globální moderátor

To zní zajímavě. Dokýžeš mi říct, kde přesně ta appka pak běží? Řekněme, že potřebuju rozjet lokální vývojové prostředí, napojit se na databázi atd. Běžně je potřeba třeba VPNka, avšak pokud poběžím takto, běží instance lokální aplikace u mě nebo na VPS? Jinak řečeno, k např. databázi se připojuje VPS nebo stále můj lokální pc.  

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...