Jump to content

Tip pro začátečníky


michy04

Recommended Posts

Zdravim, v poslední době se tu rozšířil takový trend, přijde sem někdo, kdo začíná a ptá se, zda ho někdo něco naučí ať už jde o cokoliv. Měl bych pro vás, tedy začátečníky takový tip/radu/shrnutí -

 


1) Pokud se něco chcete naučit a myslíte to s tím vážně, naučte se to sami, za pomoci tutoriálů, protože se to naučíte mnohem lépe, než když vás to naučí někdo jiný, co je ještě důležitější, mnohem lépe to pochopíte, tím, že na to sami příjdete, sami to vymyslíte prostě budete vědět jak to funguje mnohem lépe, než když někdo přijde a řekne, takhle to prostě je tak to tak dělej a neptej se proč.

 


2) Učte se, nemyslím tím učit se jako na Přírodopis, ale učit se jak co funguje, neučte se nic na zpaměť, jediné, čeho docílíte je to, že budete moci machrovat před kamarády, že umíte napsat kus kódu, kterému ale nerozumíte, jak jinak :-)

 

Abych vám ještě vysvětlil proč se nic neučit nazpaměť - pokud to s programováním myslíte vážně a nejste ten typ, kterého všechno baví chvíli, tak si syntaxi zapamatujete sami, každodenním používáním se vám to dostane pod kůži, to je mnohem důležitější a praktičtější než umět nazpaměť snippet kódu, to je vám k ničemu.

 


3) Zajímejte se o programování a počítače, toto je hodně důležité, zapomeňte na hry, neříkám, že je musíte přestat hrát, já si taky občas zahraju :-), ale nesmíte to přehánět, takhle se nic nenaučíte. Čtěte blogy, stránky, knihy, prostě všechno o tom co vás zajímá.

 


4)Nemyslete si, že se naučíte programovat za týden, za měsíc... Programování je činnost kreativní a systematická, která vyžaduje čas, ne zrovna krátký, záleží i na vašem nadání a nadšení, ale aby jste se naučili průměrně programovat, bude to trvat nejméně rok, spíše více, navíc je vědecky dokázáno, že člověk dosáhne odbornosti ve svém oboru po 10 letech, ale musíte se tomu věnovat! Z toho vyplývá jedna věc - buďte trpělivý :!:

 


5)Přemýšlejte o programování, nemyslím jen když programujete, nebo jste u počítače, ale v každé volné chvíli, děláte nějaký program a on nefunguje? Přemýšlejte o tom proč nefunguje! Představte si kus kódu a zkuste si ho v hlavě upravovat a spouštět, vypadá to možná těžce, ale programátor by měl být schopný poměrně velké úrovně abstrakce.

 


6) Pokud vám něco nejde, nevykašlete se na to! Tím ničeho nedosáhnete, když už jsme u toho, s tímto souvisí jedna věc, začátečník příjde a vidí programy, které jsou mnohem lepší a větší, vidí programátory, kteří kód píšou jako by nic a to v nich probudí jisté pochybnosti, mohu být programátorem, mám na to? V záchvatu najdou kus kódu a začnou ho kopírovat, hurá!!!! Mám program a funguje :-)

 

No jo, ale on vlastně ani neví jak :-) - Tímto jsem nechtěl říct, že začátečníci musím všechno dělat sami, to vůbec ne, naopak, pokud něco neví, měli být schopni si to najít na internetu, ale nic se nesmí přehánět, kódu by měli alespoň z části rozumět, pokud tomu tak není značí to jediné - Přecenili jste své schopnosti.

Jako začátečník si nesmíte myslet, že hned budete psát programy jako Office nebo Photoshop, tyto programy dělají velké týmy zkušených programátorů a analytiků. Pokud kódu nerozumíte ani trochu, měli by jste se vrátit o krok zpět a pořádně se naučit základy.

Základy- Je to jako stavět dům, nemůžete ho stavět, pokud nemáte základy, na těch se staví :-) - Z toho vyplívá, buďte trpělivý a postupujte postupně.

 


7) Nenechte se přemluvit dnešním pohodlím a jednoduchostí IDE a Designerů. Spousta programátorů začne tak, že otevře Visual Studio nebo třeba NetBeans a nakliká si formulář, napíše pár řádků kódu co někde našli a hotovo! Pokud i vy patříte mezi takovéto lidi, zeptejte se sami sebe - víte jak to funguje? V 99% NE!

To znamená, začněte konzolovými programy, na těch se naučíte základy!

 


8) Nemyslete si, že se přijdete na SŠ nebo VŠ a oni vás to tam naučí, tak to samozřejmě neni a souvisí to s tím, co jsem psal výše, programování vyžaduje čas!

 


9) Vyberte si technologii, která vás zajímá a naučte se ji pořádně, programátor by sice měl umět co největší spektrum technologií, ale to ze začátku není vůbec podstatné, ba naopak, měli by jste mít alespoň jednu technologii, kterou znáte skutečně do hloubky. Nevíte co si vybrat, tady jsou tipy -

 


  •  
    • a) - Já osobně jsem zaměřen na platformu .NET, čili ji znám velice dobře, podle mě je to velice dobrá platforma, někdo ale když vidí cokoliv od MS, tak na to nadává, aneb dnes velice populární pravidlo - Linux rulez, Microsoft Suck!(nebo naopak) To je ale názor lidí, kteří v 99% neznají obě technologie! Já mám rád oboje, ale preferuji Microsoft, protože prostě funguje, mohu se na něj spolehnou a mám k dispozici kvalitu.

 

  • b)Váš kamarád, dělejte to co on - může vám poskytnout velice cenné rady!

 

  • c)C++ - patří mezi mé oblíbené jazyky, ale není přiliš vhodný pro začátečníky.

 

  • d)Zeptejte se na internetu

 

  • e)Jsou i další možnosti...

 


10) Toto je poslední bod, ale nejdůležitější, ten si zarámujte -

 

Programování vás musí především bavit, bez toho se nehnete!

 

 


Bylo to trochu delší, uznávám, možná i únavné pro začátečníka, ale pokud se alespoň zhruba budete řídit tím, co jsem napsal, tak se úspěch dostaví, ale musíte tomu dát čas, to je důležité.

 

//kazlik téma na zabránění spamování zamknuto, kdyby by byla potřeba editace, tak napiš do sz ;)

  • Líbí se mi to! (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...