Jump to content

PHP Fusion Vzhled


TWeak

Recommended Posts

Základní Pojmy

 

* PHP Funkce

Funkce v PHP se používají na scripty, které bude soubor obsahovat vícekrát. Nás bude dále zajímat jen text v „zakroucených závorkách“ ( {} ).

function nazev_funkce ($promenna_fun­kce) {obsah_funkce}

* Proměnné

Proměnné se na začátku souboru definují nějakou hodnotou, kterou následně pomocí proměnné můžeme zapsat kamkoli do kódu. Poznáme je podle dolaru ( $ ) a nějakého textu.

$nazev_promenne = „hodnota_promen­ne“;

* Podmínky

Co dělají podmínky snad vysvětlovat nemusím… Fungují na principu: Jestli se splní podmínka, proveď tohle. Pokud ne, udělej toto.

if (podmínka) {příkaz, pokud je podmínka splněná}

else {příkaz který se provede, pokud se podmínka nesplní}

* Header = Hlavička

Footer = Patička

 

 

 

 

Strůktura theme.php

 

Struktura

Kde najdu header? A jak upravím patičku? Na jednoduchou otázku, jednoduchá odpověd. Každý theme.php má na začátku definované proměnné, se kterými dále pracuje. Jsou to:

 

* $body_text = základní barva textu

* $body_bg = základní barva pozadí

* $theme_width = šířka stránky

* $theme_width_l = šířka levého panelu

* $theme_width_r = šířka pravého panelu

 

Dále je struktura: hlavička, tělo stránky, patička, struktura novinek (news.php), struktura článku (articles.php), opentable, closetable, openside, closeside, opensidex, closesidex, trablebreak. Probereme si je všechny.

 

 

 

Header

 

Nachází se v function !

function render_header ($header_conten­t) {

}

 

 

Zde začíná tabulka celého webu, která obsahuje proměnnou na šířku stránky. Tato tabulka začíná (

) ve footeru. V této základní tabulce jsou 3 další. Ta první je právě tabulka, ve které je header. Můžeme do ní další tabulky přidávat, nebo ji klidně celou smazat.

 

 

 

Body

Tělo stránky v theme.php nemá žádnou funkci. Je mezi Headerem a Footerem. V theme.php není definován.

 

 

 

 

Footer

 

Najdeme ho v function !

funkcion render_footer ($license = false) {

}

Zde končí naše základní tabulka celého webu. Je zde PHP-Fusion copyright a počítadlo přístupů (counter). Pokud ho chcete odstranit, nezapomeňte odstranit vše, co k němu patří, tedy všechny uvozovky, závorky atp.

 

 

 

Struktůra novinek a článkú

 

Jsou hned pod footerem v

function render_news ($subject, $news, $info) {

}

 

a

 

function render_article ($subject, $article, $info) {

}

Tyto funkce definují tabulku, ve které jsou novinky a články. Jsou to 3 řádky: nadpis, obsah novinky či článku a informace o něm. Informace obsahují standardně kolik je u něj komentářů, kdo novinku nebo článek přidal a pod. Rovněž zde všechno můžeme upravit. Můžeme si přidat nový řádek, například s odkazy na přidání článku na linkuj.cz a jemu podobné.

 

 

 

Opentable a Closetable

 

Nachází se hned pod definováním novinek a článků v

function opentable ($title) {

}

 

a

function closetable () {

}

 

Tato funkce se používá na otevření a zavření tabulky u obsahových panelů stránky (news.php, articles.php atp.). Je to skoro to samé jako openside a closeside, ale s tím rozdílem, že openside má jiný css styl v prvním řádku tabulky (proto se někdy stane, že když si dáte nějaký panel doprostřed stránky, má jiné pozadí pod nadpisem než nadpisy novinek). Pokud chcete vložit nový panel doprostřed stránky, nahraďte funkci openside funkcí opentable.

 

 

 

Openside a Closeside

 

Hned pod closetable v

function openside ($title) {

}

 

a

function closeside () {

}

 

Ve funkci openside se otevírá tabulka (

 

openside(„name“);

echo content;

closeside();

 

* openside otevírá tabulku a nový řádek na název panelu

* name s následně zapíše do databáze, do které přijde požadavek na vypsaní názvu panelu. Tento název se na stránce uloží do proměnné $title.

* do uvozovek v echu si napíšeme, co chceme, aby bylo napsáno v panelu. Tento text je ve výstupu standardní obsah jednoho řádku tabulky.

* closeside tabulku zavírá (

)

 

S tímto vším se dá experimentovat. Před name si například můžeme vložit obrázek. Pokud chceme, aby se obrázek měnil automaticky podle názvu panelu, tak postačí opět jednoduchá proměnná: $title.jpg“. Pokud pojmenujeme obrázek stejně jako panel, pak všechno půjde.

 

 

 

Opensidex a Closesidex

 

Hned pod closeside v

function opensidex ($title) {

}

 

a

 

function closesidex () {

}

Je to naprosto to samé jako openside a closeside až na dynamičnost. Opensidex má napravo tlačítko, které po zmáčknutí způsobí zatáhnutí panelu. Opět si s tímto můžeme pohrát. Buňka s mačkacím tlačítkem:

 

„­.panelbutton($sta­te,$boxname).“

 

Proměnná $state napovídá, v jakém stavu je panel (zatažený nebo vytažený, on nebo off). $boxname je název panelu. Všimněte si, že toto je také funkce. funkce s názvem panelbutton. Její definici můžeme naleznout v /includes/the­me_functions_in­clude.php.

 

 

 

Tablebreak

Poslední definovaná funkce. Na tomto není co zkoumat. Jednoduše zavře tabulku. Já se s tím zatím v praxi nesetkal.

 

 

DIV a CSS

Mnoho lidí začíná být s tabulkami nespokojená a přechází k DIV přes CSS. Ani v PHP-Fusion tohle není problém, avšak nikdy neodstraníme všechny tabulky. Pokud se do tohoto chcete pustit, tak stačí vytvořit jeden velký DIV na web, který začne v headeru a skončí v footeru. samotný header a footer si můžete udělat dalšími DIVy. Já doporučuji udělat si celou stránku v DIVu jen tak na nečisto, zatím nic nekouskovat a nakonec so vše jen poskládat do theme.php.

 

 

Zatažení celé strany webu

Když jde zatáhnout jeden panel, proč ne rovnou celá strana webu? Jestli například chcete na web umisťovat široké obrázky, určitě se bude hodit mznost roztáhnout obsahovou část. Ale jak to provést. Já si jednoduše na celém webu udělal jen jeden obrovský panel, do kterého jsem dával další panely. Kód na zatahovací tlačítko („.panelbutton($sta­te,$boxname).“) jsem si vložil do headeru a nyní mi vše šlape. Pozor! Aby vám toto fungovalo, musíte mít šířku obsahové části na 100%. Jinak se automaticky neroztáhne.

 

 

Pouze pro členy a Administratory

 

Chcete si vložit do headeru tlačítko Registrovat!, ale chcete, aby ho viděli jen neregistrovaní? To se dá vyřešit jednoduchou podmínou. Ta zní:

 

if (iMEMBER) {věc, která se napíše, pokud je dotyčný registrovaný}

else {a toto se provede, pokud dotyčný registrovaný není}

 

takže pro úplnost dokončím můj příklad s registračním tlačítkem:

 

if (iMEMBER) {echo “”;}

else {echo „‚Registrujte“;}

 

Na stránce se poté členovi nic neukáže (v echu nic není) a všem ostatním se ukáže obrázek s odkazem na registraci.

 

Toto je asi tak vše. Tak ja to jdu kutit a vy pozorně čtěte

Zdroj: Google.Com => PHP Fusion Theme.php (Hledejte)

Link to comment
Share on other sites

Pěkný, taky bych to tu mohl napsat z hlavy a 2x víc než tu toho máš. Máš tu jen takovej přehled, teď z toho udělej pořádnej návod, seš jen krůček daleko ;) jinak velmi pěkné, musel jsi to dlouho psát :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
×
×
  • Create New...