Jump to content

[HELP] Idealní Linuxová distribuce pro domací server


daniele_pvk

Recommended Posts

Zdravím, zajímalo by mě, jakou Linuxovou distribuci upřednostňujete vy?

Dost jsem si omrkl Ubuntu Server, (open)SUSE, CentOS a Fedoru.

Budu potřebovat kvalitní stabilní serverový operační systém (Linux) pro menší firmu či domácí server.

Služby, které budu potřebovat a používat: DNS, DHCP, Apache & MySQL, File Server, Samba.

 

Ubuntu má celkově kvalitní podporu a kvalitní Server GUIDE v pdf.

U (open)SUSE mne zaujalo YaST, které velice usnadní konfiguraci čehokoliv.

CentOS a Fedora jsou postavený na RHEL, tudíž od toho bych taky očekával dost.

 

Nějaké rady, co bude asi nejlepší?

Zkušenosti mám.

 

Děkuji.

Link to comment
Share on other sites

Pro velký business Red Hat, pro malý Scientific linux, za kterým stojí CERN.

Ostatní distribuce jsou o ničem. Slátaniny všeho možného. Vývoj nic moc, spíše komunitní a když už, tak jen okopírovaný zdroj Red Hatu.

Systémy jsou stabilní všechny, ale v rámci "stabilnosti" administrátora, který server spravuje. :d

Link to comment
Share on other sites

Pro velký business Red Hat, pro malý Scientific linux, za kterým stojí CERN.

Ostatní distribuce jsou o ničem. Slátaniny všeho možného. Vývoj nic moc, spíše komunitní a když už, tak jen okopírovaný zdroj Red Hatu.

Systémy jsou stabilní všechny, ale v rámci "stabilnosti" administrátora, který server spravuje. :d

 

Kokotina, CentOS je redhat iba s nekomercnym nazvom. Naco pouzivat RH na "velky business" a scientific linux na maly?... Sak pouzijem CentOS na vsetko...

Link to comment
Share on other sites

Ano, jak říkám. Red Hat je ideální pro velký business, pro ty, kteří si mohou dovolit nejlepší systém na světě, který nabízí nejlepší technická řešení.

Kdyby nebyl Red Hat, nebyl by linux, protože všichni jen čekají, až RH uvolní nové zdrojováky, aby mohli okopčit.

 

CentOS je akorát Red Hatu podobný, protože 90% CentOS je akorát zkopírovaný RH.

 

Máš na výběr:

a ) Já radím - Scientific za kterým stojí CERN, bezkonkurenční free systém

b ) Já radím - Red Hat, Táta většiny distribucí a nejlepší systém na světě, ale dost mastný. Pokud na tom nebudeš chtít rozjíždět různé srandy, ale třebas jen web, tak je zbytečné platit si RH. Certifikovaný předními výrobci HW a SW. Je velice flexibilní a modulovatelný. Možnou infrastrukturu RHELu ti neposkytne žádný CentOS, nikdy v životě.

c ) Číňan ti radí - CentOS, což je vlastně  "obdoba Red Hatu" v základu, akorát co RH máš, na CentOS to zkopírují až za pár měsíců... Můžeš to brát jako RH, akorát s velkým spožděním v updatech.

 

Rozdíl mezi CentOS a RHEL je asi jako mezi Windows 8 a Windows XP, s trochou nadsázky.

On aj ten CentOS by se dal, nejsem úplně proti němu, ale zkrátka SL je lepší volba. Hlavně nezvol nějaké FreeBSD... :d

Link to comment
Share on other sites

RH nema nic s vyvojom Linuxu spolocne. RH je iba jedno z mnoha distier Linuxu tak isto ako Debian/*buntu, Fedora, OpenSuse, Slackware, Mandrake/Mandriva, atd. atd. To co pises o kopceni je kokotina a prakticky by to ani nemohlo byt mozne. Linux vydava stale Linus Torvalds nie RH company a dost pochybujem ze by nejaky debian kopcil vydane opravy programov ktore v nom ani niesu pouzite...

 

Nejaka ta komunita Fedory si priblizne kazdych 6 mesiacov vyda nove distro. Potom odtial distro RH skopci vsetky novinky, vylepsenia, atd. a vyda z toho novu verziu RH. Potom sa zoberu zdrojaky RHELu a prepisu sa v nom nazvy RHEL, loga a trademarky tak aby nebol poruseny autorsky zakon a vyda sa to pod nazvom CentOS.

 

CentOS neni RH podobny, je to RH akurad s inym nazvom. RedHat je registrovana znamka a ak si nezaplatis nemozes pouzivat distro z tymto nazvom. Tak zoberu zdrojaky RH a replacnu nazvy RH za CentOS, tot vse...

 

a) zdarma si mozes stiahnut aj zdrojaky RHELu a skompilovat si ich. Ale naco ked CentOS je presne to iste?

B) blbost, u RHELu si platis iba podporu a servis inak je to to iste co CentOS, viz. wiki, prva veta.

c) Niesom cinan (-_(-_(-_(-_(-_-)_-)_-)_-)_-) サトシ - Satoshi....

 

Rozdiel medzi RH a CentOS neni ako u 8 a XP. u RHELu trva priblizne 2-3 roky kym vyjde nova verzia, CentOS na to vyde asi s oneskorenim 100-200 dni.

CentOS pouzivaju spickove spolocnosti ktore nepotrebuju podporu zo strany RedHatu ale zaplatia si radsej vlastnych odbornikov. RHEL/CentOS je uz tak zabehnuty system ze updaty uz niesu v podstate ani potrebne a system nema problem bezat v pohode aj 10 rokov bez mensieho updatu.

 

Bavit sa tu o tom ktora derivacia RHELu je lepsia je blbost. Ja osobne pouzivam CentOS vsade a nemam s nim ani najmensi problem.

A rozdiel medzi CentOS/RHEL/SL je strasne minimalny.

Link to comment
Share on other sites

No přiznávám, že to kopírování je tam trochu společné, od začátku letošního roku, kdy RH vzal pod svá křída CentOS.Za účelem zrychlení vývoje, jako Fedora, která poslední dobou má dostupné aktualizace každou chvilku, ale je to bug za bugem, nevím, čeho se snaží dokázat.. Zase nebudeme přece srovnávat serverový systém RH,CentOS s Fedorou, která je používaná spíš s grafickým ksichtem.
 Ještě loni byl CentOS naprostá kopírka RH. Vždy, když šel nový RHEL, všichni se těšili na update CentOSu

Tahle trojice má na svědomí největší procento vývoje linuxu a jeho kernelu za roky 2011/2012.

    Red Hat – 10,7 %
    Intel – 7,2 %
    IBM – 3,7 %

Co se týká nejpoužívanější virtualizace na světě KVM. Kdo myslíš, že se na vývoji KVM podílel nejvíc? Proto šel XEN do kytek.

    Red Hat – 52 %
    IBM – 8 %

Aktuálně je Red Hat tahoun ve všech směrech, co se týká architektury, virtualizace, vývoje, technologií, školí linux administrátory po celém světě za velmi tučné prachy. Dokud budoe mít Red Hat přísun peněz, jen poroste. Rozdíl je minimální, Red Hat se liší oproti ostatním distribucím cca o 10%, proto se nechávají školit i administrátoři, kteří s RH nepracují.
Všechno co píšeš platilo tak před 5ti lety. :p
Nicméně, pokud plánuješ jenom jeden server pro web, nevyplatí se ti Red Hat. Jak jsem na začátku napsal: "Red Hat je pro velký business, kde uplatníš infrastruktury, které Red Hat umí." Jelikož píšeš menší firmu, hádám s jedním serverem, prdni tam SL/CentOS a po ptákách. :d
 

Link to comment
Share on other sites

No to co pises su blbosti. Moje informacie su z pred 5tich rokov? Tak preco sem davas stasistiku z roku 2011? To ze RH plati a podiela sa na vyvoji linuxu neznamena ze bez RH by Linux padol. A neviem co tu vobec riesis. Hostingy zo 100vkamy serverov pouzivaju CentOS.

Link to comment
Share on other sites

No myslel jsem to spíš tak, že linux by byl ve vývoji o pár let zpátky, kdyby nebylo RH. Já jsem napsal, že většina distribucí má v sobě něco přejakéto z Red Hatu. Měl jsem namysli například RPM.

Hostingy nepoužívají RH, protože by je licence zrujnovala. :d RH do provozu hostingu se vyplatí tehdy, když už máš zájemce, aby to nebylo ztrátové. Zároveň jak píšu, RH je pro velký business. Nikdo z velkého businessu nepoptává hosting s RH, mají vlastní servery na kterém jedou svoje pecky. RH na VPS je zároveň celkem hloupost.

RH je pro server, respektive flotilu serverů.

 

Problém naší diskuze je v tom, že neustále mícháme Red Hat a jeho produkt RHEL :d

Link to comment
Share on other sites

Ja som myslel pouzitie RHELu ako main OS napr. na servery hostingu kde potom bezia virtuali. Ono je v podstate vela krat lahsie si zaplatit 1-2 IT technikov ktory sa o to staraju a hodit tam CentOS ako RHEL s podporou za 1000$/rok kde aj tak treba tych 1-2 IT technikov.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...