Jump to content

1.díl:Programování


Lamborghini

Recommended Posts

Přináším můj první díl internetové učebnice :) Chci to rozdělit do více kapitol tak to snad dopadne dobře :)

 

1.díl bude vlastně o tom co je to programování.

 

Tak už začnem ;)

 

Co je to počítačové programování

 

Umět programovat neznamená prostě vytvářet programy pro počítač - znamená vytvářet co nejefektivněji, co nejrychleji a nejjednodušší, a přitom dokonalé funkční programy.Je určitě možné naučit se komunikovat s počítačem tak, aby nám rozuměl a aby plnil naše rozkazy.I tak by se daly vytvářet jednoduché programy, ale daleko bychom se touto cestou nedostali.

 

Vytvořit například kalkulačku, jakou známé z nabídky Start > Všechny programy > Přislušenství, nebo jakýkoli jiný počítačový program program lze mnoha způsoby.Našim cílem bude naučit se budovat programy co možno nejefektivněji.Efektivně pro nás i pro počítač.

 

Začneme tím nejdůležitějším: v této první kapitole internetové učebnice se naučíme přemýšlet jako programátor.Všechny naše další snahy v oblasti programování pak budou jednodušší, protože jediným heslem celé této internetové učebnice bude: usnadníme si práci.Vždy, než se do něčeho pustíme, budeme přemýšlet, jestli by to nešlo udělat nějak lépe; snadněji, rychleji nebo levněji. Jestli by nestálo za to vzít to z druhého konce a celé to provés jinak.

 

Co je to program a jak ho vytvořit

 

Běžně se snažíme provádět úkoly efektivně; podívejme se na několik obyčejných příkladů.Později zjistíme, že celý smysl jejich efektivity se jasně obráží při programování.Konkrétní přiklady nám pomohou zjistit, v čem vězí ono usnadnění - jak přesně přemyšlet, na co se zaměřit, abychom dosáhli lepších výsledků.Všechny příklady.Všechny příklady dobře známe; ten první, jak uvidíme v dalších dílech této internetové učebnice, je přímo ztělesněním programování.

 

Nádražní automat

 

Stojí snad na každém nádraží a za naše peníze nabízí pochybnou kávu.Tedy nejen kávu.Nabízí i čokoládu, čaj, někdy i polévku, zkrátka teplé nápoje.Pokud bychom měli takový automat vytvořit, jak bychom to provedli ?

 

Máme několik možností, ale základem jsou tři věci, které by se nejspíš neměnily:

 

1. vhození mincí,

 

2. výběr požadovaného nápoje,

 

3. kelímek plný zvoleného nápoje.

 

!!!!Důležité!!!!! Akci, kterou od nás automat vyžaduje, budeme říkat vstup.Do automatu vstupují peníze a potom i náš výběr.To, co z automatu vychází ven, nazýváme analogicky výstup.Výstupem je zde kelímek z vybraným nápojema případně vrácené drobné.Dokonce i informaci na displeji o tom, že peníze nestačí, můžeme považovat za výstup.

 

Vstupy a výstupy

 

Tak toto už si popíšeme v druhém díle ( bolej mě ruce :d )

Link to comment
Share on other sites

Líbí se mi... :thumbup: určitě pokračuj.

Píšeš to podle něčeho nebo podle sebe?

 

Od každýho trochu :d (něco mam z knížky ae to jen pár drobností jinak je to podle mně ;) )

 

//EDIT třeba ty příklady jsou z knížky ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...