Jump to content

návod Webově použitelná písma


Daw3

Recommended Posts

Pokud se zrovna nehrabete v PHP a zajímá Vás jaká písma se pro web hodí tak proto je pro Vás tento TUT. Samozřejme na web si můžete dát v podtsatě každé písmo ale někomu kdo ho nemá nainstalované se jednoduše nezobrazí. =)

 

1. Times New Roman

Je defaultní tedy základní písmo. Toto písmo se zobrazí pokud není definován font. Většina webů ho nepoužívá ale já bych ho doporučil. Patkové písma začínají bý velmi aktuální a pokud se pěkně sladí s grafikou může to vypadat opravdu pěkně.

 

Zápis do CSS:

font-family: Times New Roman, serif;

 

 

2. Arial

Je nejčastěji používáné písmo hned po Times New Roman. Výborně se z obrazovky čte, ale naopak na papíře dělá problémy. Problém tohoto písma je, že je okoukané a také příliš zahušťuje prostor. Je třeba dávat pozor na to, že Arial je písmo opticky i fakticky vyšší, protože má vysoké malé znaky. Používáte-li Arial zárověň s Timesem, zmenšete Arial (Jen grafické hledisko).

 

Zápis do CSS:

font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;

 

 

3. Verdana

Nové písmo vynikající svou kulatostí se stává velmi oblíbeným. Patří do skupin bezpatkových písem, je trochu podobné Arialu. Na rozdíl od Arialu má ale širší znaky a relativně ještě vyšší malé znaky. Je velmi špatně čitelné, ale pokud se nastaví malá velikost a vysoké řádky, dá se to skousnout. Na mnoha starších systémech se nevyskytuje a občas má problémy s českými znaky. Jinak ho však musím doporučit. Jistí se Arialem nebo Courierem.

 

Zápis do CSS:

font-family: Verdana, Arial, Courier, sans-serif;

 

 

4. Tahoma

Skvělé písmo podobné Verdaně, ale má nižší znaky. Další písmo které mohu doporučit.

 

Zápis do CSS:

font-family: Tahoma;

 

Každé písmo má nějakou jistotu a tím jsou právě písma umístěné za Hlavním fontem v CSS. Fungovat to bude i bez nich ale s nimi máte jistotu, že se font nastavý přesně podle Vás i když ho daný prohlížeč (browser) nebude podprovat podle Vašich představ. Snad to pomohlo nejen začátečníkům ale i lidem, které se v tomto pohybují již několik let. Z pohledu grafika musím říct že web není jen o grafice, ale má na něm svůj podíl i vybraný font, který musí být vždy ten správny. To, který je ten správný musíte už samy vycítit. Kritiuzujte, hodnoťte, ale nespamujte ;)

 

Sp Daw3 =)

Link to comment
Share on other sites

Good tut 9.5/10 :thumbup: akorát verdana podle mě neni špatně čitelná :d já ji používam nejradši. Např. na http://www.t-host.cz/multipage" onclick="window.open(this.href);return false; je skoro všude verdana a podívej se jak je dobře čitelná ;)

To už je věc názoru. Zrovna tohle je můj názor. ;) Ale přesto děkuju :)

Link to comment
Share on other sites

dobrej tut, ale tahoma 4ewa :d btw to fakt jdou jen tyhle čtyřy( sry moc sem to nepročital )

Nahore máš zapsaný že ne =D Jde jich daleko víc ale myslím že takto rozepsané 4 stačej =)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...