Jump to content

ukázka [EARLY ACCESS] Chernobyl: Simulator

Jiu

Recommended Posts

Chernobyl: Simulator — Vstúp do riadiacej miestnosti histórie

26. apríla 1986. Reaktor č. 4. Ty si pri ovládacom paneli.

Chernobyl: Simulator je unikátna simulačná hra, ktorá ťa postaví priamo do srdca najneslávnejšej jadrovej elektrárne na svete. Zabudni na strieľačky a akčné hrdinstvá — tu rozhoduje každý prepínač, každý ukazovateľ a každé tvoje rozhodnutie.

Čo ťa čaká?

Budeš riadiť systémy reaktora RBMK-1000 — od výkonu jadra, cez tepelný výstup a prietok chladiacej vody, až po turbíny a bezpečnostné mechanizmy. Všetko je navrhnuté podľa skutočnej historickej dokumentácie, takže si zažiješ autentickú komplexnosť sovietskeho jadrového priemyslu.

Začínaš s rutinnými operáciami, no situácia sa rýchlo môže vymknúť kontrole. Drobné odchýlky sa môžu stupňovať do katastrofálnych zlyhaní — rovnako, ako sa to stalo v skutočnosti. Jeden zlý krok môže spustiť reťazovú reakciu, ktorú už nedokážeš zastaviť.

Prečo je táto hra výnimočná?

Chernobyl: Simulator nie je len hra — je to vzdelávací zážitok. Naučíš sa, ako skutočne funguje jadrový reaktor, pochopíš prepojenie jednotlivých subsystémov a zistíš, prečo bola černobyľská katastrofa nevyhnutná. Interaktívne tutoriály a historická atmosféra 80. rokov ťa plne ponoria do sovietskeho industriálneho prostredia.

Hra ponúka viacero možných zakončení — zvládneš udržať reaktor v bezpečných medziach? Alebo sa história zopakuje?

Early Access — tvar herného zážitku určíš ty

Chernobyl: Simulator vychádza v apríli 2026 cez Early Access na Steame.

Pridaj si hru na wishlist ešte dnes a buď medzi prvými, ktorí vstúpia do riadiacej miestnosti.

https://store.steampowered.com/app/2702630/Chernobyl_Simulator/

Edited by Jiu
  • Líbí se mi to! (+1) 3

On 17. 3. 2026 at 21:52, BRUT.me said:

toto vyzerá celkom cool, bude to free či platené, resp. bude to stiahnuteľné aj mimo štímu teda pre tých ktorí nechcú podporovať valve?

Platene :D Early Access bude ~$19.95. No uvidim, ze aky bude zaujem, ale zatial planujem steam only release.

• Globální moderátor

vzdycky je moznost to vydat na epicu, nebo originu :D 

anyway vzdycky me udivovalo kdo dela tyhel hry, protoze me dedsi preddstava, ze clovek 10 let studuje jak funguje RBMK1000 aby to pak dal do hry kde gameplay vsech talcitek je na par minut a ta matematika se dedla v pozadi 

• Majitel
On 22. 3. 2026 at 10:28, Jiu said:

Platene :D Early Access bude ~$19.95. No uvidim, ze aky bude zaujem, ale zatial planujem steam only release.

Podle čeho jsi dělal cenotvorbu? A nemyslím to zle, fakt mě to zajímá, nejenom proto že, já osobně na tento typ indie her nejsem nikdy ochoten dát víc než 10€, ale protože si osobně myslím, že práce jednotlivce nikdy nedokáže vyprodukovat produkt tak kvalitní a s takovým množstvím obsahem, jako středně velký tým, kterému až těch 20€ fakt dám. Ale zase, já jsem výjimka, za hry nedám nikdy víc než 25€ :D 

A neříkám, že třeba ty nevyflusneš hru závratných kvalit a rozměrů - já jen, že historicky se to povedlo jen několika málo hrám mezi těmi tisíci (Factorio, Rimworld, Terraria např.), které si hned z kraje naúčtovaly nad 10€ a prorazily..

před 6hodinami, Hip said:

vzdycky je moznost to vydat na epicu, nebo originu :D 

nemyslim si, ze o hru bude az taky zaujem ze by sa mi to oplatilo riesit :D

před 6hodinami, Hip said:

anyway vzdycky me udivovalo kdo dela tyhel hry, protoze me dedsi preddstava, ze clovek 10 let studuje jak funguje RBMK1000 aby to pak dal do hry kde gameplay vsech talcitek je na par minut a ta matematika se dedla v pozadi 

nah, na hre robim iba pol roka takze to neni az tak komplikovane. No neni to uplne na par minut kym dostanes reactor na nominalny vykon (bez termohydrauliky) :D

před 2hodinami, ffredyk said:

Podle čeho jsi dělal cenotvorbu? A nemyslím to zle, fakt mě to zajímá, nejenom proto že, já osobně na tento typ indie her nejsem nikdy ochoten dát víc než 10€, ale protože si osobně myslím, že práce jednotlivce nikdy nedokáže vyprodukovat produkt tak kvalitní a s takovým množstvím obsahem, jako středně velký tým, kterému až těch 20€ fakt dám. Ale zase, já jsem výjimka, za hry nedám nikdy víc než 25€ :D 

A neříkám, že třeba ty nevyflusneš hru závratných kvalit a rozměrů - já jen, že historicky se to povedlo jen několika málo hrám mezi těmi tisíci (Factorio, Rimworld, Terraria např.), které si hned z kraje naúčtovaly nad 10€ a prorazily..

No $20 je cena velkej pizze s dovozom :D

Je to niche market, kde nie je moc alternativ a tiez by som sa tomu chcel venovat full time aj nadalej a pri nizsej sume mi to nepokryje ani najom.

https://store.steampowered.com/app/2873620/Rasvyat_Nuclear_Power_Station/ je za ~$10 a nevies tam robit skoro nic.

MSFS 2024 (https://store.steampowered.com/app/2537590/Microsoft_Flight_Simulator_2024/) je za ~$90 (Aviation za $200), ked to vyslo tak to bol uplny flop; A320 stale nema doladene systemy a bez modov je to nerealisticke.

Tak som cenu nastrelil niekde medzi a uvidim ze aky bude zaujem; zlavu mozem dat vzdy :D

• Paráda! (+1) 1

• Globální moderátor

ad cena, ja bych za to urcite 20e nedal, ja vim, jedna pizza s dovozem, ale pizza se da sezrat a dva dny si ji uzivam na 100%, jenze tanhle hra co vidim, tak toho zas tolik neumi a neni ten playtime 48 hodin. Jestli nechas cenu 20e, tak bych zkusil jak hodne indie her dela i cenu pro podporu dev teamu. Bud fixne 10e za hru a 25e za hru plus podpora dev temu a nebo 20e za hru, pripadne 2e subscription kdy bude hra dostupna kdyz bude mit subs. A nerikat ze to je subs, ale podpora early faze indie hry. Ty 2e mesicne bych klidne daval a kdyz to pak clovek zapomene zrusit tak si toho moc nevsimne, za 10 mesicu ti prijde tech 20e a kdyz to zrusi, tak musi pokracovat dal nebo zaplatit opet 20e... Je to takovej backdoor, ale funguje to. Nejvetsi priorita u techto her je coop multiplayer, ja hraju s kamaradem prakticky jenom coop hry a o to je to zbavnejsi, hlavni aby tam byl content pro 10+ hodin hrani pripadne udelat nejaky API pro moddery pro steam workshop

Aktualne je to skor sandbox, takze playtime je unlimited :D Ale tak ocakavat 48 hodin playtimu za 20e v roku 2026? ehh. Povedal by som, ze playtime je cca equivalent pilotovania Airbusu v MSFS.

Je to niche kategoria, kde cielim na ludi co sa vyslovene zaujimaju o Chernobyl, tak trochu ocakavam, ze si tu hru nebudu kupovat ludia iba tak zo zvedavosti.

To mi pride celkom komplikovana strategia. Early Access beriem ako podporu dev teamu s tym, ze hrac dostane aspon nieco hratelne a moze sledovat progress + to bude mat lacnejsie nez full release. A je to stale lepsie ako kickstarter, kde vacsina projektov je plna slubov, roky cakania a vysledok nikde.

Multiplayer je v plane hned ako budu implementovane ostatne ovladacie panel :D

• Globální moderátor

okeyyy, jako multiplayer je pro me priorita cislo jedna u her a dalsi vec, platit za hru v early access 20e je proste risk, jelikoz early access policy u steamu, po te co se udelal scam kolem kerbal space program 2 ktera je snad za 60e v early accessu a je z toho abandoned ware... Ale uvidis sam jak to pujde, ja sam jsem zvedavy a jestli to bude vypadat lakave a hlavne zabavne v multiplayer, tak si to rad koupim 

• Majitel
On 24. 3. 2026 at 17:54, Jiu said:

Aktualne je to skor sandbox, takze playtime je unlimited :D Ale tak ocakavat 48 hodin playtimu za 20e v roku 2026? ehh. Povedal by som, ze playtime je cca equivalent pilotovania Airbusu v MSFS.

Je to niche kategoria, kde cielim na ludi co sa vyslovene zaujimaju o Chernobyl, tak trochu ocakavam, ze si tu hru nebudu kupovat ludia iba tak zo zvedavosti.

To mi pride celkom komplikovana strategia. Early Access beriem ako podporu dev teamu s tym, ze hrac dostane aspon nieco hratelne a moze sledovat progress + to bude mat lacnejsie nez full release. A je to stale lepsie ako kickstarter, kde vacsina projektov je plna slubov, roky cakania a vysledok nikde.

Multiplayer je v plane hned ako budu implementovane ostatne ovladacie panel :D

Já bych si to třeba zahrál rád právě protože je to niche a zajímavý - i když černobylu normálně nehovím, tak zrovna vyzkoušet si jak funguje reaktor je něco zajímavýho, čemu bych 10€, možná i 15€ dal, pokud by to mělo replayablity, challenge, či třeba scénáře selhání apod. 

Cílit jen na niche market je podle mě chyba.. Má to potenciál, jen tomu musíš dát víc herních systémů - realismus nech pro niche hráče. Udělej tomu tutoriál na chaptery, každý chapter hráče naučí něco nejen o hře, ale třeba i o real-life reaktorech obecně. Udělej tomu achievmenty, ať mají hráči co lovit, či challenge ať je co plnit. Když tomu dáš nějakou basic storku, tak si tím uvážeš i hráče jako jsem já co jdou hlavně po nějakém příběhu - a stačí ti píchačka, nějakej daily target, do toho pár random eventů, či nějakej plot twist sem a tam.

Financování dnes indie jedou hodně přes Patreon - divil by ses, ale tuna lidí rádo podpoří aktivní vývoj s výsledky právě přes Patreon a to je pasivní příjem, kterej krásně doplňuje nestabilní prodej na Steamu.

Pro mě jako konzumenta je 20€ u indie early accessu riziko, který nechci podstoupit.. (A teď to neříkám o tobě) Buď ta hra bude nudná, vývojář se na to vysere, či se early access vydá směrem, který se mi nebude líbit... Krásným příkladem je Hellion - hra super, dobrý nápad, dobrá realizace, studio chcíplo - hra stála 23€ a to bylo nejvíc co jsem za early access hru kdy zaplatil :D 

tak zrovna patreon sú asi tí najväčší nenažranci, nenechávajú si viac než 30percent? teda aspon mne to tak vychádzalo

Edited by BRUT.me

• Globální moderátor
před 3hodinami, ffredyk said:

Cílit jen na niche market je podle mě chyba.. Má to potenciál, jen tomu musíš dát víc herních systémů - realismus nech pro niche hráče. Udělej tomu tutoriál na chaptery, každý chapter hráče naučí něco nejen o hře, ale třeba i o real-life reaktorech obecně. Udělej tomu achievmenty, ať mají hráči co lovit, či challenge ať je co plnit. Když tomu dáš nějakou basic storku, tak si tím uvážeš i hráče jako jsem já co jdou hlavně po nějakém příběhu - a stačí ti píchačka, nějakej daily target, do toho pár random eventů, či nějakej plot twist sem a tam.

absolutni souhlas, jestli tam budou takovyhle kraviny, tak i jak bych se o to zajimal ikdyby to byl jen single player mod. Na me by treba hodne pusobilo kdyby tam byl vymodelovanej chamber room kam se da zajit, klidne potrubi kde budou budiky ktery nekam vede a ze opravdu kdyz neco zmenit v control roomce, tak uvidim ze se nekde neco opravdu deje. Vymena palivovych tyci, potreba se chranit pred radiaci pokud se jde delat neco nekam kde to neni uplne safe atd atd. To pak mi dava mnohem vetsi smysl nez jen control roomka

• Děkuji (+1) 1

• Majitel
před 5hodinami, BRUT.me said:

tak zrovna patreon sú asi tí najväčší nenažranci, nenechávajú si viac než 30percent? teda aspon mne to tak vychádzalo

Steam si nechává 30%, snižuje až při revenue nad 10mil USD nebo tak nějak..

Jsou i alternativy pro Patreon

před 7hodinami, ffredyk said:

Steam si nechává 30%, snižuje až při revenue nad 10mil USD nebo tak nějak..

Jsou i alternativy pro Patreon

jakože valve je nenažraná trápna firma čo zarába na detskej závislosti a gamblingu, od nich sa dá očakávať hocičo...

samozrejme, na to narážam že sú aj lepšie alternatívy

• Majitel
před 12hodinami, BRUT.me said:

jakože valve je nenažraná trápna firma čo zarába na detskej závislosti a gamblingu, od nich sa dá očakávať hocičo...

samozrejme, na to narážam že sú aj lepšie alternatívy

Jakože ty jsi podle mě zbytečně biased na špatnou stranu :D Valve sice vydělává na gamblingu, ale aspoň to aktivně nepushuje do chřtánu svým hráčům - já v životě otevřel jedinou bednu a nikdy jsem necítil, že by se Valve hry snažily za každou cenu mi něco prodat.. Hrál jsi něco od EA za posledních 10 let? Ti jsou v pořádku? EA hry mají nižší PEGI i ESRB a tlačí na pilu 10x tolik.. Steam nabízí developerům prostředí a nástroje, které nenajdou nikde jinde, proto si bere 30% cut - kde jinde najdeš tak rozšířenou podporu pro externí herní prvky, ale i interní komponenty jako třeba multiplayer (P2P či hosted)? Nehledě na to, že na Steamu nemusíš ani primárně prodávat, můžeš prodávat i kdekoliv jinde bez toho, aniž bys platil Steamu jeho cut - pod jedinou podmínkou, že cena bude všude stejná jako na Steamu. Steam naopak se s tebou následně dělí o podíl z prodejů na marketplace, a ten si můžeš nastavit podle sebe - Steam má z marketplace 5%

EDIT: Ještě upřesním, že můžeš mimo Steam prodávat Steam klíče, ze kterých si Steam nebere žádný podíl a využívat kompletně celý toolset Steamu - nemusíš na Steamu prodat jedinou kopii a stejně naplno využívat jeho služeb

Takže ano, pro Patreon jsou více, či méně lepší alternativy.. Lepší alternativa pro Steam dle mě není :D

• Paráda! (+1) 1
  • Líbí se mi to! (+1) 1

• Globální moderátor
před 2hodinami, ffredyk said:

EDIT: Ještě upřesním, že můžeš mimo Steam prodávat Steam klíče, ze kterých si Steam nebere žádný podíl a využívat kompletně celý toolset Steamu - nemusíš na Steamu prodat jedinou kopii a stejně naplno využívat jeho služeb

tohle by me celkem zajimalo. Jednak to dava smysl, na druhou stranu kdyz se podivam na hry typu DCS, tak na webu si muzes za stejnou cenu koupit tu stejnou vec, ale neni to kompatibilni se steamem a rekl bych ze to nejaky duvod mit bude. Je fakt ze oni maji vernostni program pres miles atd. Ale proc jestli tohle by byl ten duvod, to netusim. Prej steam verze je u nich strasne buggy

• Globální moderátor

@Jiu jeste jedna prosba, udelej prosim nativni release pro linux, game enginy to umi celkem obstojne a usetri to spoustu problemu kolikrat. Ja vim ze proton jede kolikrat velmi dobre, ale ne vzdu je to 100% 

• Líbí se mi to! (+1) 1

On 25. 3. 2026 at 12:17, Hip said:

multiplayer je pro me priorita cislo jedna u her

tjn. hru mam pripravenu na integraciu s PurrNetom a cely multiplayer je otazka mozno 1 tyzdna prace; najvacsi probjem je to ze nemam modely postav :D u FPS kamery ich nepotrebujem, tak je tam iba schovana kapsula s collider boxom :D Tiez na testovanie potrebujem 2 fyzicke PC s dvoma Steam uctami; steam P2P punch-through network system som nikdy neintegroval do hier, tak ani neviem ako to poriadne otestovat.

platit za hru v early access 20e je proste risk

v tom mas pravdu a ked som si pozeral novo vydane hry v early access na steame, tak vacsina su genericke copycaty cenovo od $4-$20. Tiez by som si ich asi nekupil pokial by ma vyslovene nezaujali nejakym specifickym prvkom hry. V tomto som celkom biased kedze je to moja hra a neviem sa na to pozret z pohladu nezaujateho hraca.

Ale tak, kazdy si vie zvazit ci sa mu oplati zaplatit $20 za early access s tym ze podpori development a dostane za to aspon jak tak hratelnu verziu hry. V podstate patreon s tym, ze hrac za podporu aj nieco dostane okrem nejakych videi a dev logu na patreone.

tak si to rad koupim

kludne ti mozem poslat steam key for free. Az tak na tom zarobit nepotrebujem :D

On 26. 3. 2026 at 8:38, ffredyk said:

Skusim tomu pridat neajky pribeh. Ako referenciu game playu som pouzil MSFS, kde tiez nie je pribeh, iba sedis v lietadle a hras sa na pilota :D Steam achievementy tam su, nejake. Aktualne tam je jediny tutorial pre VIUR ovladaci panel (jediny implementovany); mam v plane tam pridat tutorial pre kazdy zvlast ked budu hotove.

Obecne sa pohravam s myslienkou tam pridat nejaky career mode, kde hrac bude zodpovedny za prevadzku ChNPP, bude zarabat peniaze za predaj elektriny a za to bude musiet kupovat nahradne diely, platit "AI" zamestnancov, nakupovat palivove tyce a refuelovat reaktor. Len tu je zas problem, ze ovladanie reaktoru je praca pre viacerych ludi + riesit veci ako refueling alebo opravu/vymenu nejakych ventilov bude az prilis narocne z pohladu, ze bude musiet opustit ovladaciu miestnost a nechat bezat reaktor. No, skusim nieco vymyslet :D

On 26. 3. 2026 at 8:38, ffredyk said:

Financování dnes indie jedou hodně přes Patreon - divil by ses, ale tuna lidí rádo podpoří aktivní vývoj s výsledky právě přes Patreon a to je pasivní příjem, kterej krásně doplňuje nestabilní prodej na Steamu.

Vyskusam zalozit patreon. Akurat tam je ten problem, ze oni maju EU pobocku, tak sa musim registrovat pre IC DPH.

On 26. 3. 2026 at 12:30, Hip said:

Na me by treba hodne pusobilo kdyby tam byl vymodelovanej chamber room kam se da zajit

uz sa na tom pracuje :D

image.thumb.png.392c13c0d920e99efdc8fb2f16e9bcfe.png

On 23. 3. 2026 at 16:25, Hip said:

vzdycky je moznost to vydat na epicu

pozeral som sa na to a pytaju si $100 submission fee. Takze, nie dakujem :D

před 20hodinami, Hip said:

kdyz se podivam na hry typu DCS, tak na webu si muzes za stejnou cenu koupit tu stejnou vec, ale neni to kompatibilni se steamem a rekl bych ze to nejaky duvod mit bude

DCS som nehral, ale vacsina hier je tak nastavena koli mikrotransakciam. Na steame musis pouzivat ich paywall cez ktory si tiez beru cut.

před 20hodinami, Hip said:

udelej prosim nativni release pro linux,

mam to v plane, akurat som nato nemal cas, kedze si potrebujem setupnut linux masinu, kde to viem otestovat a zas nechcem releasovat linuxove buildy bez testovania s tym ze "vsak na macu a windowse to funguje".

• Líbí se mi to! (+1) 1

• Globální moderátor

no hele, kamarad rikal, ze az to bude mit koop, tak to klidne koupi a zahraje si :D ale jeho podminka je koop, jak jsem rikal i ja. Jestli chces, asi bysme ani jededn nemeli problem delat testovani na linuxu pripadne testovani multiplayeru

• Líbí se mi to! (+1) 1

• Globální moderátor

Vzhledem k tomu ze autor ani nedad vedet ze uz je to na steamu k dispozici, tak to rikam, ja. A to hlavne proto, protoze jsem necekal, ze to buded k dispozici takhle rychle i v early accessu. Co me ale prekvapuje, @Jiu, ze ti tam delaji recenze i nahodni lide uz. Jeden vidim ze dostal steam key, ale nekdo dalsi si to evidentne koupil. Jak tohle funguje? To by actually mohlo byt dalsi dobry tema, osobne by me to zajimalo.

před 2hodinami, Hip said:

Vzhledem k tomu ze autor ani nedad vedet ze uz je to na steamu k dispozici, tak to rikam, ja. A to hlavne proto, protoze jsem necekal, ze to buded k dispozici takhle rychle i v early accessu. Co me ale prekvapuje, @Jiu, ze ti tam delaji recenze i nahodni lide uz. Jeden vidim ze dostal steam key, ale nekdo dalsi si to evidentne koupil. Jak tohle funguje? To by actually mohlo byt dalsi dobry tema, osobne by me to zajimalo.

U sim hier je vyhoda v tom, ze gameplay je postaveny na par sessionach hry, tak som to vydal s tym co je hotove a postupne budem pridavat dalsie prvky. Neviem, ci je to dobra strategia u hier, ale aktualne na tom robim full time a rad by som aj pokracoval, tak by sa zisiel nejaky income.

Uz sa mi podarilo predat 60 kopii, zatial ziadna negativna recenzia a na discore je na to celkom pozitivny ohlas, tak som zatial spokojny :D Az na jeden discussion blame, ze logo je AI, ale tak nemozem sa zavdacit vsetkym :D

Ked das niekomu steam key zadarmo a on ti da recenziu, tak sa to zobrazi v reviews aby si nemohol fejkovat pozitivne recenzie od kamaratov.

• Líbí se mi to! (+1) 1

• Globální moderátor

opravim se, par desitek minut :D ale jako takovyhle bych mel ocekavani no.. Budes podporovat mody pres steam workshop?