Jump to content

pomoc Jak zabranit windowsum sahani to biosu/boot order

Recommended Posts

• Globální moderátor

Ahoj,

po 5 letech jsem si na ntb poprve nainstaloval widle do dualbootu kvuli DCS, je to cca 14 dni  mezitim se 10 nukely, nebo se rozesraly nebo proste na chvili prestali fungovat pripadne cokoliv co nekvalitni nefunkcni operacni system vzdycky dela. Snazim se pro zacatek opravit zakladni vec a to je zabraneni aby vyjebany windejsi sahali do biosu a menily boot order. Jedu pres grub pro booting vseho, ovsem pokazde kdyz zapnu widle, tak pak musim do biosu zmenit boot order z widli na grub, protoze to vzdy zmenej zpet. Zkousel jsem smazat EFI partition i widli, ale pak se nebootuji vubec (na starym legacy biosu to slo), zkousel jsem misto win boot souboru nahodit kopii grubu a taky to nefacha. Zkousel jsem zaheslovat bios taky nic. Zkousel jsem pres msconfig neco nastavit, ale nevidi to nic jineho nez widle, takze se neda nastavit nic. Nema nekdo nejakou radu jak zakazat widlim aby sahali do nvram a prestaly menit boot order? Za tech 14 dni mi stoupla agrese tak vysoko, ze mam chut vypalit prvni pobocku microsoftu co mi prijde pod ruku.

• 4 weeks later...
  • Globální moderátor

No tak si tady sam odpovim. Jednoduse to NEJDE. Mikrosrot je tak silena mrdka, ze se to tomu zabranit proste neda. Kazdopadne nasel jsem jeden workaround. Widle se nezajimaji o obsah souboru, jsou povrchni a chteji jenom aby tam ten soubor byl se stejnym nazvem. Tudiz se da udelat to, ze se namisto EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi souboru hodi muj trojskej kun, respektive standalone grub boot loader vygenerovany ciste jen pro tu uzasny widle a puvodni soubor se prejmenuje na cokoliv jineho. Tento standalone soubor se generuje stejne jako grub pro linux - ma stejne parametry. V origo grub souboru jsem pridal dalsi zaznam, kterej odkazuje na whatever.efi coz je real boot soubor pro widle, ktery bezproblemu widle nacte. Nize prikladam nejaky configy:

Pro zacatek potrebujeme upravit/pridat dalsi zaznam pro grub v souboru /etc/grub.d/40_custom. Tento zaznam poukazuje na real win efi soubor ktery bootuje widle.

menuentry "Malware OS (Hijacked)" {
    insmod part_gpt
    insmod fat
    insmod chain
    search --file --no-floppy --set=root /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw_original.efi
    chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw_original.efi
}

Samozrejme se nesmi zapomenout na prejmenovani souboru bootmgfw.efi -> bootmgfw_original.efi (doporucuju i nekam zazalohovat)

A jako posledni vygenerovani standalone grub. Je treba si namountovat efi partition pro widle nekam. 

sudo grub-mkstandalone \
  -O x86_64-efi \
  -o /muj/mount/widli/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi \
  "boot/grub/grub.cfg=/boot/grub/grub.cfg"

Vysledek je, ze mam pri jakemkoliv nacteni vzdy grub a mohu si libovolne vybrat kdykoliv. Problem by nastal, pokud linux vygeneruje novy grub manager, tak se nezmeni na win disku. V takovem pripade je potreba pregenerovat standalone grub. Zkousel jsem delat jen standalone link na linux grub, to ovsem z nejakyho duvodu nejde. Asi jsem dokazal odkazat na grub, ale jen v minimalni grafice bez boot menu. Kdo je masochysta a natuka si ten boot prikaz do boot menu co ma asi 50 parametru, tak by nemel problem, ale ja jsem sel lehce prijemnejsi cestou.

Pocit z tohoto vitezstvi je nepopsatelny. FUCK YOU MICROSOFT

• Děkuji (+1) 1