Jump to content

ostatní Nemesis talk


ffredyk

Recommended Posts

  • Majitel

Zdarec,

máte ve svém životě nějakého svého nemesise? Tedy totálního nepřítele, osobu, kterou nesnášíte. Někdo, kdo vám škodí, ublížil vám, nebo je tak vymletej, že se na něj nedá ani hledět?

Story time

Spoiler

 

Např. já jsem ještě na podzim minulého roku byl neskutečně nasranej na čtveřici vychcánků :) Měl jsem plány na stavbu firmy, bylo to zaměřené na software, důmyslný ERP systém + zakázková výroba menším-středním firmám. Abych měl z čeho žít, před dokončením nabídky portfolia, jsem odbavoval malé zakázky pro IT firmy - údržbové věci, opravy wordpressu, webové změny a stavba statických webů ze šablon. Přestával jsem stíhat odbavovat zakázky a věnovat se vývoji svého systému zároveň. Rozhodl jsem se, že si najmu brigádníka a rozhodil jsem sítě do okolí. Ozvalo se mi pár nepoužitelných individuí a mezi svoločí se objevili i tři zajímaví zájemci. Vzal jsem je všechny na pohovor.

  1. Zájemce byl profík full-stack developer, co hledal bokovku, na které se přiživit. Jeho budget ale přerůstal můj a tak jsme si jen vyměnili kontakty, poklábosili o programování (přes hodinu), předvedli svoje práce, podali si ruce a šli domů.
  2. Byl můj bývalý kolega z firmy, ve které jsem fungoval jako technik internetové sítě. Mladý klučina, jménem třeba Pepa, se na firmě zdál jako IT světa neznalý nováček. Stal se z něho "šéf" malého týmu programátorů pro německou firmu, pracoval i na svých zakázkách a hledal další možnosti zvětšení příjmů. Pracoval např. na projektu damsi.to (backend).
  3. Byl již dospělý chlápek, který neuměl vůbec programovat, ale chtěl se to naučit a zapadnout do týmu. Na pohovoru z něj vypadlo, že se ocital při založení 2 větších IT servisů v Chomutově. Má solidní znalosti v hardwarových opravách, stavbách a diagnostice. Říkejme mu třeba Arnošt.

Před tím, než jsem se rozhodl vůbec živit další hladový krky, jsem měl vypracovaný solidní koncept a předpokládaný průběh postupování ve stavbě firmy. Od tohoto veledíla jsem se tímto činem začal trochu oddalovat. Víceméně jsem předpokládal, že bych najmul jednoho brigádníka až někdy na konci podzimu.

Pepíka i Arnošta jsem nabral, sedli jsme si k jednomu stolu a začali vymýšlet jakou cestou se vydáme. Díky Arnoštovým hardwarovým znalostem jsem se rozhodl rozšířit působení ze software i na hardware oblast IT světa. Pronajmuli jsme kancelář, začali s nákupy a vybavením. Na pozadí jsem si nakecal ještě několik obchoďáků, kteří měli za provizi hledat a komunikovat zakázky. Všechno se začínalo celkem rozběhávat, zakázek jsme měli celkem dost, uživili jsme se. Přišel covid, přišla finanční panika. Naše cílová skupina si sedla na úspory a odmítali do čehokoliv investovat (a já jim to nezazlívám). Zakázek ubylo, naše tempo zpomalilo až i dokonce stagnovalo. Pepík přišel s nápadem. Prý se zná s dvojicí kluků, obchoďáků, kteří mají kontakty na větší firmy a mohla by z toho vzejít větší zakázka i pro větší tým (který bychom museli postavit). Sjednali jsme si schůzku na pokec.

Bratři dorazili vohozený, slušiví, elegáni. Zasedli jsme a započali diskuzi. Jednalo se o potenciálním projektu pro větší lokální stavbařskou firmu (neurčitou - první red flag). Mezi témata spadala velikost vývojářského týmu, budget (statisícovej - druhej "menší" red flag), časové odhady a rozsah systému (zcela okrajový - další red flag). Schůzka skončila obecným tlacháním a s tím, že si sjednáme další ohledně bližších detailů. Ani po měsíci už jsem od nich neslyšel ani prd.

Finanční situace se z hoven dostala do totálních sraček, zakázky spíše nebyly a ty co byly, měly problémy s včasným placením. Moje konto začalo brblat hladem, konto mých brigádníků asi taky trochu štěkalo. Pepík byl první, kdo to začal vzdávat. V první fázi si začal vybírat, jakou práci chce dělat - nakonec dělal jen menší úpravy wordpressů a mně přenechal hlubinné pohraby v jádru prestashopu (a to chceš, když máš zrovna rozlámaný dva další větší projekty). Ve druhé fázi jsem neměl ani na nájem, takže jsem mu (s jeho souhlasem) ukousl vejplatu s tím, že ji dostane do dvou měsíců - jinak bych mohl jít rovnou žrát z popelnic. V tu chvíli samozřejmě začal odmítat vytvářet jakékoliv další hodnoty.

Pepík mi při náboru vyprávěl příběh o pracovním úřadu, problémy s nemocenskou v bývalém jobu a o tom, že pobírá podporu v nezaměstnanosti do konce září. Do té doby odmítá přijímat jakýkoliv revanž s tím, že to mám radši nalejt do firmy. I přes nechápavý výraz souhlasím a leju prachy do kanclu. Jako projev dobré vůle mu předávám klíče od kanclu i pro osobní využití a pro odbavování svých vlastních zakázek (aby si přece jen něco vydělal, když odmítá vejplatu za "oficiální" zakázku). I přesto Pepíkovi vštěpuji do hlavy, aby mi v případě jakéhokoliv finančního problému řekl a dostane k té nule přidáno.

V průběhu srpna si Pepík uvědomil, že je pro něj kancelář malá a nájem, kterej neplatil, moc drahej. Přišel s novelou, že je potřeba vyměnit kancl za lepší, větší a levnější. Shodou okolností má Pepík najednou známého kamaráda, který vlastní celej velkej barák uprostřed Jirkova (ten je na Chomutov nalepenej jak moucha na mucholapce) a zjistil, že mu tam pavouci z volných kancelářských prostor vytvořili obrovský pavoučí harém, který za dobu svého působení dokázal vytvořit tuny lepkavého materiálu a vyžrat zdejší hmyzí ekosystém. Pepík mi to prodal jak Horst Fuchs, přeci jen jsou to 3 místnosti místo jedné, za stejnou cenu! Až po první prohlídce se Pepík svěřil, že tam sám měl svůj první kancl a svoje první podnikatelské působiště - a to byl evidentně jediný důvod, proč se tam prostě musel a musel přestěhovat. Moc mi ta písnička v uších nezvonila, tak Horst, teda Pepík vytáhl eso z rukávu a hodil prodejní smeč, když se dohodl s kamarádem na půlročním pronájemním demu bez platby za nájem. Jediné, čím se budeme revanžovat je stavba prestashopu! Tak jsme naložili tu tunu dřeva v původním kanclu a svezli to do nového. S Pepou jsme hodili očko na stěny a řekli jsme si, že takovej komunismus taková moderní firma mít v kanclu nemůže a je potřeba to strhat a předělat - majitel byl celej hrr, že to zařídí. Nakonec to musel odmakat Pepík - a majitel mu za to asi tu pětikajdu dal.

Září nám začalo mávat sbohem a Pepík se asi inspiroval a přes zprávu v messengeru v 11 večer v noci mi zamával sbohem také. Prý už nemůže takhle dál, žena ho mlátí a nevlastní dítě neposlouchá. Já mu prý neplatím a jemu se práší z huby. Moc ho to mrzí a pak se domluvíme, kdy si přijedu pro nábytek, že si ten kancl nechá pro sebe.

Po třetím přečtení, kdy mi to stále nedávalo smysl, jsem cítil jak mi nabíhá žíla na čele a ruka svírá v pěst. Ještě dva dny předtím jsme klábosili o plánech a budoucnosti - všechno bylo v pohodě. Nyní jsem četl jakési hovno rozmazané po klávesnici, které nedávalo kontextuálně žádný smysl. Na telefonáty Pepík odmítal reagovat a zprávy ani očkem nepřejel.

Druhý den ráno, s bubnujícím čelem, sedím stále u monitoru a hledám skryté náznaky nebo možné důvody na pozadí. Vypadám jak po koňské dávce steroidů. Pepík stále nekomunikuje.

Třetí den, brní mě nohy, veškerá krev se mi asi nahromadila v žíle na čele. Pepík zvedl telefon a moje hlasivky v hlasitosti klaksonu začaly pokládat otázky. Chtěl jsem se sejít osobně, Pepík moc ne. Nakonec svolil a že se sejdem u jeho kanclu. Pedálem jsem prokopl podlahu a pneumatikama trhal silnici, cestou jsem hlasitostí seřval špínu z oken. Pepík už stepoval u vstupních dveří, cigáro v hubě a klepal se jak čivava v bodu mrazu u klece pitbula. Kdybych si taky nevrazil cigáro do huby, tak vrazím ruku do jeho zubů, i třeba pětkrát. Pepík začal holčičím hlasem vysvětlovat, že přítelkyně začala prokazovat finanční nároky a že se jeho finanční rezervy chovaly jako led na betonu v létě. Pak za ním přišel princ na bílém koni a nabídl mu pracovní smlouvu. Pracovní smlouvu a milion korun na vybavení kanclu pod princovou firmou a princovým vedením. Pepíkovi se protočily očka jak výhernímu automatu a začal sypat podpisy.

Jelikož Pepík odmítal vysvětlit, z jakého království princ přijel a proč zrovna o něj zakopl. Musel jsem se do pátrání vložit sám. Zkontaktoval jsem pár známých, zapátral po informacích a nedlouho poté jsem se dopátral, kdo, co a proč za tím stojí.

Pamatujete Arnošta? Evidentně se mu nelíbil můj podnikatelský styl, ale moc se mu líbil můj podnikatelský koncept. Pamatujete obchoďáky elegány? To jsou Arnoštovi dlouhodobí kamarádi a chlebodárci. Také mají celkem vatový rodiče, kteří své děti náležitě sponzorují a podporují a sponzorují. Chlapci mají prachy, ale nemají fantazii a nápady. Arnoštovi cvaklo, že by mohli vzít můj koncept, mýho hardwarestu, můj kancl a fungovat beze mě. Takže z prince je čerstvě odrostlý puberťák s těžkou peněženkou. Arnošt věděl, že Pepík by rád pracovní smlouvu, a s touto informací se samozřejmě podělil s princem - ten už poté šel jen jak sklidit na zaseté půdičce. Arnošt nelenil a zjistil si o Pepíkovi ještě další slabůstky, na které princ střílel jak na padinu v terči. Sežral jim to i s navijákem, nemá exkluzivní smlouvu a můžou ho kdykoliv vylejt bez nároku na cokoliv.. Pepíku, sekej latinu, nebo čekej sekec mazec. Jo a odpovědný zástupce je princezna, princova pravá ruka, která se mnou také seděla u stolu při projednávání stotisícové zakázky.

Alespoň trochu mě hřeje u srdíčka pomyšlení, že už je to několik měsíců a jejich nová firmička stále nějak nefunguje. Nikdo o nich neví, nikde nejsou vidět a i přes menší snahy organické propagace na facebooku o nich stále nikdo nemluví (např. ve vláknech "doporučte mi"). Pepík také sliboval jakou suprovou bude mít techniku a kolik zaměstnanců se v kanclu bude motat. Dle mě dostupných informací je tam stále sám (resp. Arnošt se tam také občas asi motá) a má jenom základní diagnostický a opravárenský setup - so much for the milión. Aneb když blbečci s prachama vyšoupou z businessu člověka se solidním plánem a know-how - zahučí a plavou a plavou :D

 

Podělte se i o svoje trable s vaším nemesisem :)

Link to comment
Share on other sites

Takze teba sere, ze dvaja technicki antitalenti si zalozili rovnaku firmu ako ty a v dobe, ked to tebe vobec neprosperovalo? :D :D Takychto zamestnancov je plno a od toho su pracovne zmluvy, NDA, ... :D

K tomu kanclu zadarmo si mal mat zmluvu na prenajom na dane obdobie a mozne predlzenie po demo obdobiu. Potom by ta odtial nevyhodil tak lahko.

A pokial pepik nema riadnu pracovnu zmluvu, tak staci jeden telefonat na socialku, bernak a chlapec je v prdeli.

  • Děkuji (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

  • Majitel
před 5minutami, Jiu said:

Takze teba sere, ze dvaja technicki antitalenti si zalozili rovnaku firmu ako ty a v dobe, ked to tebe vobec neprosperovalo? :D :D Takychto zamestnancov je plno a od toho su pracovne zmluvy, NDA, ... :D

K tomu kanclu zadarmo si mal mat zmluvu na prenajom na dane obdobie a mozne predlzenie po demo obdobiu. Potom by ta odtial nevyhodil tak lahko.

A pokial pepik nema riadnu pracovnu zmluvu, tak staci jeden telefonat na socialku, bernak a chlapec je v prdeli.

Já si myslel, že to vyzní takhle blbě :D Mě nasralo, že využili moje nápady - můj koncept a defakto kompletně obšlehli můj návrh stavby kanclu :D Co se týká Pepíka a Arnošta, těm jsem nechtěl dávat pracovní smlouvu ze začátku, tak jsme měli jen dohodu o provedení práce. Ušetřilo mi to náklady na socky.

Kancl zadarmo - samozřejmě, že jsem tlačil na nájemní smlouvu, byla slíbena (i přes opakované žádosti) přes dva týdny. Mezitím Pepík apeloval, aby se začlo stěhovat, ať můžeme otevřít co nejdřív, zaplať pánbůh mě to nestálo ani korunu, takže na tomto jsem netratil vůbec.

Link to comment
Share on other sites

před 53minutami, ffredyk said:

Já si myslel, že to vyzní takhle blbě :D Mě nasralo, že využili moje nápady - můj koncept a defakto kompletně obšlehli můj návrh stavby kanclu :D Co se týká Pepíka a Arnošta, těm jsem nechtěl dávat pracovní smlouvu ze začátku, tak jsme měli jen dohodu o provedení práce. Ušetřilo mi to náklady na socky.

Kancl zadarmo - samozřejmě, že jsem tlačil na nájemní smlouvu, byla slíbena (i přes opakované žádosti) přes dva týdny. Mezitím Pepík apeloval, aby se začlo stěhovat, ať můžeme otevřít co nejdřív, zaplať pánbůh mě to nestálo ani korunu, takže na tomto jsem netratil vůbec.

Su na tom ziskovy? Pokial nie, tak vyuzili tvoje napady iba k tomu, ze sa sami poslali do prdele. Tak NDA si im mohol dat podpisat. Obslahnutie stavby kanclu by bolo mozno pravne vymahatelne :D

no ono pokial si nemal zakazky a vedel kam sa odstahovat, tak je to asi jedno, ale ako rozbehnuta firma, ktora potrebuje stabilne prostredie lebo riesi desiatky zakazok tyzdenne by som do toho rozhodne nesiel bez zmluvy.

Link to comment
Share on other sites

  • Majitel
před 5minutami, Jiu said:

Su na tom ziskovy? Pokial nie, tak vyuzili tvoje napady iba k tomu, ze sa sami poslali do prdele. Tak NDA si im mohol dat podpisat. Obslahnutie stavby kanclu by bolo mozno pravne vymahatelne :D

no ono pokial si nemal zakazky a vedel kam sa odstahovat, tak je to asi jedno, ale ako rozbehnuta firma, ktora potrebuje stabilne prostredie lebo riesi desiatky zakazok tyzdenne by som do toho rozhodne nesiel bez zmluvy.

Jasné jasné to chápu, můj problém spočíval v tom, že jsem jednak až moc věřil těm dvěma borcům a druhak v tom, že jsme to teprve rozjížděli, takže NDA nebylo pořádně potřeba. Přijít o programátora, to mě tolik nesebralo, ale Pepík mě překvapil a celkem nasral (protože ten kancl jsem stavěl hlavně kvůli němu) :D

Dneska se držím svého původního konceptu a jede to už fajně, bez brigádníků. Takže jsem nakonec i rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Cenná zkušenost, ve výsledku jsem o tolik nepřišel a borcům to stejně nejede (neumí se o to starat).

  • Líbí se mi to! (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

před 48minutami, ffredyk said:

Jasné jasné to chápu, můj problém spočíval v tom, že jsem jednak až moc věřil těm dvěma borcům a druhak v tom, že jsme to teprve rozjížděli, takže NDA nebylo pořádně potřeba. Přijít o programátora, to mě tolik nesebralo, ale Pepík mě překvapil a celkem nasral (protože ten kancl jsem stavěl hlavně kvůli němu) :D

Dneska se držím svého původního konceptu a jede to už fajně, bez brigádníků. Takže jsem nakonec i rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Cenná zkušenost, ve výsledku jsem o tolik nepřišel a borcům to stejně nejede (neumí se o to starat).

Sám víš z našeho společného businessu, že v Chomutově je to velkej problém. Ty peníze tam prostě chybí. Měl by jsi se zaměřit jen na vývoj SW, působit můžeš plošně bez nutnosti závislosti na konkrétním místě. Kvůli Tvojí rodinný situaci budeš muset řešit kancl, protože doma pracovat Ti nepůjde (vlastní zkušenost). Jsi velmi dobrý a schopný programátor, práce budeš mít hodně. Řešení které pro mne děláš jsou složitá, a zvládáš to. Tedy až na to že to děláš 100x dýl než by jsi měl  :D 

Edited by Otravný_Znuděný
  • Si děláš prdel? :D 1
Link to comment
Share on other sites

Hodně zajímavý příběh, nejlepší je na tom že i když ti někdo bodal kudlu do zad tak jdeš furt dál, přeji ti hodně úspěchu v podnikání a co nejméně podobných případů. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...