Jump to content

Jak začít programovat!


ffredyk

Recommended Posts

  • Majitel

Zdravíčko přátelé - možná jste zabrouzdali na toto fórum náhodou, možná hledáte zdroje k výuce programování, či si jen stavíte informační balík a zvažujete, jestli se do toho pustit.

Na všechny vaše základní otázky bych rád odpověděl jednou větou - programování je styl života. A dále ji rozvedu: Jakmile se jednou naučíte programovat, už se nedokážete na jakoukoliv technologii koukat stejným způsobem jako kdy dřív. Jakmile začnete myslet analyticky, změní se vám pohled na celý svět. Osvojíte si nové dovednosti nejen na počítači, ale i v běžném životě. Programování prostě nehorázně ovlivní váš každodenní život a pokud mu propadnete tak jako například já - dá se říct, že vás úplně pohltí. 

Když se chce člověk naučit programovat, musí se naučit myslet jako stroj, představit si práci kódu, postup po řádcích a dokázat udržet v paměti kvantum informací. Při větších projektech jsem musel v hlavě udržet povědomí o několika stovkách názvů a vědět k čemu přesně slouží a případně kde jsou všude využity (a to mluvím jen o proměnných a vlastních funkcích). Nehledě na tisíce dalších názvů funkcí a dalších pojmů, které si musíte pamatovat při schopnosti jakéhokoliv psaní kódu.

Programování rozvíjí všechny druhy mentálních schopností - logiku, matematiku, analytiku, strukturu, fantazii, kreativitu. Vy sami si určíte rychlost a intezitu, kterou to do sebe začnete prát - proto také nedoporučuji platit si výukové kurzy - budou to do vás prát rychlým tempem, protože čas jsou peníze a čím víc toho do vás co nejrychleji nahustí, tím více lidí dokážou "obsloužit".

Ze zkušenosti vím, že většina nadaných programátorů startuje na programování ve hrách, které hrajou. Dává to smysl, protože právě pomocí her člověk najde v programování zálibu, koníček a smysl. Tvoříte vlastní svět, dle svých pravidel a realizujete vaše vlastní fantazie a nápady - tak jak se vám zachce. Objevujete nové funkce postupně a základy programovacích jazyků ve hrách jsou velmi jednoduché a často stavěné na syntaxi pokročilých jazyků, takže je potom přechod na vyšší level o hodně jednodušší. Z moderních her mohu doporučit jednoznačně Arma 3 (C-like SQF), Minecraft (Java), Rust (C#) a ze starších GTA SA:MP (C-like Pawn), CS GO (Lua / C-like Pawn), Garry's Mod (Lua).

Začátek - první krůčky

Učte se z dokumentace dané hry (či jazyka) za pomoci experimentování, snažte se vyřešit samostatně všechny chyby, bugy či pády - tímto způsobem se dá naučit nejrychleji, nejlépe a nejzábavněji. Pokud si myslíte, že problém se prostě nedá vyřešit, zkuste kód smazat a napsat ho úplně jinak, myslete tzv. outside-of-the-box - nemějte tunelové vidění. Jako v open-world hrách i programování má více řešení. Pokud problém vyřešíte, zkuste zapřemýšlet, proč to takhle funguje a proč to předtím nefungovalo - musíte do hlavy dostat všechny tyto informace a pospojovat relevance - poté začnete psát perfektní kódy neustále.

Stanovte si nějaký cíl - například "Naprogramuji herní mód deathmatch, s počítáním skóre a textovými efekty vítěze" - po splnění zkuste něco obtížnějšího, něco co si nedokážete představit jak v tuto chvíli naprogramovat, ale přeci jen víte, že je to realizovatelné - například "Teď se pustím do capture the flag s náhodnými událostmi ovlivňující chování hry po každé získané vlajce" - hlavou vám proběhnou myšlenky jako "Sakra jak udělám tohle, a jak támhleto?" - v tuto chvíli je potřeba se naučit takové myšlenky vyházet z hlavy, jsou zbytečné. Řekněte si, co je potřeba udělat jako první, jako druhé a udělejte to, poté se vrhněte na další věci. Je dobré si ze začátku celý plán napsat bodově do nějakého dokumentu. 

Spoiler

Mozek dokáže pracovat buď v analytickém režimu, který je dobrý pro programování - nebo kreativním režimu, který se využívá pro stavbu konceptu. Někteří lidé dokáží využívat oba módy v jednu chvíli, těmto já závidím, většina z nás to neumí. Když začnete míchat programování s fantazírováním, začnete psát nefunkční odpad a zamotáte si celý koncept. 

Proto je nejlepší začít tzv. s papírem a tužkou, načrtnout koncept do dokumentu, vymyslet všemožné funkce a prvky - představit si výsledek a jak funguje, přenést tyto myšlenky "na papír" Pokud vás v průběhu psaní kódu začnou napadat nové věci - přepněte do dokumentu a chvíli se zase věnujte vymýšlením a představováním jak to celé bude fungovat. Vždy upřednostněte fantazii před analytikou.

Programování je obrovský blokátor fantazie, po letech programování je složité se dostat z analytického režimu do toho kreativního, protože programování zabere 80% celého času vývoje produktu. Proto může být důležité naučit se využívat fantazii naplno už na samotném počátku výuky programování, udržíte si schopnost vymýšlet kreativní a inovativní věci o hodně déle a bude pro vás jednodušší přepínat.

V případě, že se pouštíte do HTML, PHP, či jiného webového jazyka (či neherního jazyka), si místo herních módu představte například vlastní blog, e-shop, portfolio, galerii, úložiště. Můžete zkoušet naprogramovat klony známých webů - idnes, dropbox, facebook, youtube, google - cokoliv vás napadne. V tuto chvíli nejde o výsledek - ale o experimentování, které vás zocelí ve znalostech.

Další kroky

Pamatujte, že v momentě kdy zjistíte, že vás to nebaví, je to moc složité na pochopení, vypadá to jakoby se někdo vyblil na klávesnici, nebo to píšou asi v latině - neztrácejte motivaci, zezačátku vždy experimentujeme - můžete se zkusit učit jiný jazyk, v jiné hře, jiném nástroji - tohle není čeština nebo angličtina, pokud se naučíte jeden programovací jazyk velmi dobře, je velmi pravděpodobné, že umíte základy dalších desítek programovacích jazyků. Jazyky se můžou lišit syntaxí, způsobem zápisu, ale ve výsledku jsou si všechny velmi podobné. Dá se říct, že největší skupina jazyků se označuje C-like (vyjadřují podobnost syntaxi jazyka C [wiki]). Poté tu máme originální Python, PHP, Pascal, Fortran, Perl, LISP. Jazyky se dělí na nespočet kategorií (druhů kategorií) a struktur, které je zbytečné znát [zdroj]. V tom největším měřítku se dají všechny jazyky obalit do 5 hlavních oddílů:

  • Strojový jazyk - to jsou jedničky a nuly, bitové informace, nečitelné pro člověka, ale jediný jazyk, ve kterém pracuje jakýkoliv procesor.
  • Assembly / LLL: low-level jazyk - jazyk vytvořený zvlášť pro různé procesory, nejnižší čitelná forma kódu (Assembler je program pro překlad tohoto jazyka na strojový jazyk)
  • HLL: High-level jazyk - velmi user-friendly jazyk, který se využívá v profesní lize, tvoří se v něm hry, aplikace, nástroje, weby a všemožné další výtvory. (C, C++, C#, PHP, Java, apod.)
  • VHLL: Very-high-level jazyk - je jazyk s velkou abstrakcí, většinou je částí již hotového produktu (tvořený v HLL), například jako součást moddovacích nástrojů her (SQF pro Arma 3, Pawn pro SA:MP)
  • Dětské jazyky - existují pro výuku programování dětem, jsou naprosto jednoduché, většinou přeložené do řeči rodné země. Nabízí naprosto minimum funkcí a slouží jen jako základní vstup do světa programování. (Scratch, Blockly)

A nebo je můžeme rozdělit do typů dle stylu programování: (Programovací paradigmata [zdroj])

Ve výsledku jde jen o to, zapamatovat si funkce, metody, proměnné a syntax. Vše ostatní už je jen schopnost toto všechno pospojovat dohromady - tomu se říká programování.

  • Líbí se mi to! (+1) 4
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...