Jump to content

ostatní Coding overflow


ffredyk

Recommended Posts

  • Majitel

Při každém pracovním a obchodním pohovoru padne z mojí strany věta "Práce je mým koníčkem" - ne vždy je to však pravda. Nálada programátora je volatilní jak bitcoin, tedy i jeho programátorské "chutě" se neustále mění. Přesycení kódem (aneb jak já označuji Coding overflow) je stav, o kterém jsem ještě nezahlédl jediný článek ani téma rozhovorů, avšak věřím, že jím trpí většina programátorů. Najde se i tu u nás na pawnu někdo, kdo si podobným procesem zotavování již prošel?

Dá se připodobnit situaci, kdy máme zajetý jídelníček už tak dlouho, že nám opakovaná strava přestane chutit. I mně, když dlouho píšu v jednom jazyce, nebo podobný kód neustále dokola - mi přestane programování chutnat. Na toto dilema jsem objevil celkem účinný lék - vybití kreativní fantazie. Prostě povolit plynutí myšlenek, nechat se unášet chaosem myšlení - nejlépe při nějaké "prokrastinické" činnosti (tedy např. hraní her, prasení scriptů, civění do youtubu). Když už je to hodně vážné stádium, kolikrát se vzbudím v noci s tím nejlepším nápadem na světě a okamžitě zapíšu do ufouna - ať už se jedná o koncept hry, scénář bojové mise, řešení problému v kódu, či jiný zázrak. Největším prokrastinačním tahounem v tomto ohledu je pro mě Arma 3 - ve které se mohu dosyta vyblbnout co se scriptování z fantazie týče. 

Dokonce už mám i databázi takových náhodných prdů mozkových, ze kterých poté vybírám, čemu jinému se pro změnu chvilku věnovat. A pokud stihnu tento rebound projekt dodělat vskutku rychle (a že to většinou okamžitě člověka nabije energií a motivací to dodělat co nejrychleji), ten pocit úspěchu je jako droga. Toto zadostiučinění mě najednou rozpohybuje zpátky do projektu, který se předtím táhl a zdál se nekonečný. Někdo si píše tyto myšlenky do notýsku, někdo do telefonu a někdo rovnou vstane z postele a jde jednat okamžitě. 

Cílem při zotavovacím procesu je hledání nápadu, který nás nadchne a motivuje. Něco, co už jsme dlouho nedělali, na co se třeba dlouho chystáme, chceme vyzkoušet nebo objevit. Jde o to najít rychlý cíl a zažít tu výhru. Nejlepší na projektech je jejich konec, ten poslední řádek kódu, kterým opravíme tu poslední chybu v programu. Poté odložíme ruce z klávesnice a jen myší proklikáváme náš výsledek, kocháme se výtvorem, jsme na sebe pyšní - tento pocit je blažený a velmi uspokojující. Endorfiny se nám rozplavují po celém mozku a neuronová aktivita se pomalu uklidňuje. Cítíme ten naprostý klid a harmonii. 

Zkuste si na to vzpomenout příště, až budete hluboko v kódu, psát další hlavičku dalšího nového souboru, přemýšlejíc nad tím počtem chyb, problémů a blbostí, které se ještě budou muset vyřešit, než to bude hotový. Minimalizujte editor a zaposlouchejte se do hudby - co byste teď nejradši nejlíněji udělali? Otevřete ten youtube a klikněte na úplně náhodný odkaz, mrkněte do Steam knihovny na hry, který jste koupili před dvěma roky a nikdy nenainstalovali, otevřete armu a začněte rozhazovat jednotky po mapě nebo sedněte do helikoptéry za deštivé bouře a naslouchejte kapkám deště agresivně prskajícím o čelní sklo. On ten nápad na mini projekt přijde z ničeho nic, až se pořádně zamyslíte při banální autonomní činnosti a necháte ten proud plout. Přijde to z ničeho nic a aktivuje to naprosto náhodná myšlenka, prvek nebo událost sekundární činnosti. V tu chvíli bude nabito, stačí jen vystřelit a nechat se alespoň dočasně zaplavit další dávkou hormonů.

Programování je dlouholetými programátory častokrát označováno jako droga. Kdo s tím jednou začne a zakousne se pořádně, ten už nepřestane. A stejně jako narkomani, i my programátoři si občas musíme dopřát tu dávku zadostiučinění. Bohužel pro nás, musíme pro to udělat kus práce, a většinou si ani neuvědomujeme, co nás na tom tak baví. Dokud tedy nedoděláme náš projekt :)

Jak jste na tom vy? Zažíváte občas přesycení kódem? Prokrastinujete? Dokážete si představit od zítra přestat úplně programovat? Pojďme pokecat na toto téma :) 

  • Líbí se mi to! (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

  • Globální moderátor

Tyjo hele, já jsem si tohle zažil někdy konec roku 2018. Tohle -> přesycení kódem, prací a přemýšlením. Ačkoliv jsem stále něco dělal do práce, kde jsem si ani dovolenou nevzal, protože jsem byl na IČO a bylo mi líto toho času, tak jsem ráno vstal, šel do práce, z kanclu jsem šel rovnou do hospody na otvíračku (17:00) (hospoda byla reálně 2 patra pod mým bytem). Tam jsem si dal 2 piva a šel domů. Tam jsem si vzal jednorožčí bačkory, provedl rituál "vrátil jsem se z práce" t.j. hodil jsem notebook do bytu a sešel zpět do hospody, kde jsem byl do zavíračky (24:00). Cestou do bytu jsem i v bačkorech šel na jídlo někam do kfc třeba, vrátil se tak po půl hodině, protože jsem se trochu motal, pustil si hvězdnou bránu a šel spát. A takhle každý den. Pak jsem odešel z práce a namísto chození do kanceláře, jsem koukal na seriály a chodil do hospody. Stejně mi to nestačilo a práci do dneška nemohu vidět. Ani seriál, ani hra ani nic mi prostě nějak neuleví od vypnutí hlavy od programování a ani se mi nějak moc programovat nechce. Ačkoliv mám neustále strašnou chuť pracovat na svejch projektech. Jakmile mě napadne myšlenka dodělat svůj projekt, tak se mi vedle rozjede záložka youtube, otevře steam a skončí to nějak takhle. Už ani ty hry mě nebaví a i tak mám steam viz citace.

před 6hodinami, ffredyk said:

mrkněte do Steam knihovny na hry, který jste koupili před dvěma roky a nikdy nenainstalovali

 

Já vlastně ani nevím co bych na tohle téma napsal. Já se vždy zbavil myšlenek tím, že jsem cestoval, jenomže to je zakázaný a mě z toho už hrabe... Možná @ffredyk mi polož konkrétnější doplňující dotaz. Nějak nevím co k tomu napsat. 

Link to comment
Share on other sites

Práce je můj koníček, ale to nelze říct obecně, dost záleží na jakém projektu se pracuje. Pokud se mám hrabat v projektu "minulého století", tak chytnu nechuť a přestává mě to bavit. Takže je to takové dost individuální. Pak samozřejmě jsou i situace, kdy se nestíhá a je toho tolik, že se ta chuť také vytrácí, protože je vlastně tlačeno na člověka, aby ten projekt byl hotov co nejdříve, čímž se nedá držet takové to své tempo a opět dochází k tomu, že mě to přestává bavit. – Protože když má být práce koníčkem, tak koníček rozhodně nelze dělat ve stresu nebo pod tlakem.

Opakované psaní kódu mi nevadí, protože vždy ten samí kód napíšu o trochu lépe, nebo zjistím, že se to dá zapsat lépe a mám z toho hned radost :D Nejvíce si užívám zakládání nových projektů, protože tam mám já kontrolu nad tím, aby to nebyla prasárna a bylo vše jasné a čitelné.

Jinak steamu a her jsem se zbavil přechodem na MacOS. Samozřejmě si zahraju hry na tabletu nebo mobilu, ale to spíše jen příležitostně. Na Youtube se dívám už častěji, na novinky z HW a z IT obecně nebo na různé crash compilace - ani nevím proč mě to dokáže odreagovat :D

I přes to vše si nedokážu představit, že bych ze dne na den přestal, už jen z důvodu, že si u toho odpočinu od řešení věcí v běžném životě. Jen si nasadím sluchátka, plácám prsty o klávesy a nic mě nezajímá, na nic jiného nemyslím. Což se nedá říct, když se zvednu od počítače, hned je zpět tuna věcí k řešení a starostí.

Jo a programuju v HTML :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...