Jump to content

ostatní Frontend frameworky v roce 2021


Lukasz

Recommended Posts

Ahoj,

jaký je váš názor na současné frontend frameworky (React, Vue, Svelte, různé react odvozeniny jako preact, Angular, AngularJS atd.)

S čím máte nejlepší zkušenosti a jaký se vám nelíbí a proč? Jaký si chcete v tomto roce vyzkoušet?

 

Za mě se mi nejvíce líbí Vue svou jednoduchostí a přehledností. Nemusím nikde psát JSX, což vede ke špagetám (reactu) a vše mám rozdělené do logických celků už od Vue (template, styles, script). Svou nevýhodu to pak má v expresivitě v šablonách, ale tohle omezení ve výsledku zamezuje většině prasárnám, který bych třeba v Reactu spáchat dokázal.

Edited by ffredyk
Vodjebanej bordel z názvu topicu - ještě jednou a ban
Link to comment
Share on other sites

Na svelte se mi líbí, že má být light weight a dělá věci jinak (no virtual DOM), ale bohužel jsem neměl čas a hlavně příležitost se k němu dostat. Bumpni pak tenhle topic a dej vědět, jaký na něj máš názor :)

Link to comment
Share on other sites

Ja robim v Angularu. Oproti ostatnym mi pride super v tom, ze ma oddeleny data layer (service), je OOP, TypeScript,  defaultna imeplementacia http clientu + interceptorov. Je modularny, ma directivy a je podporovany googlom. Angular je viac urceny pre enterprise riesenia, kde vynika, nie pre micro weby.

 

React je shitty v tom, ze uzivatel nema moc moznosti, ako prenasat data medzi komponentami. Takze bud si to prehadzuje cez props, co je strasne prijebane riesenie, ak si tam potrebujete preniest 10 objektov alebo pouzit redux, ale to je zas state management system, nie data layer. Nema css/scss layer abstraction, jak ma napr angular. Obecne sa v reactu velmi casto pise cssko priamo v JS, co je tiez dobra sracka. JS je pre scripty, HTML pre znackovanie a CSS pre stylovanie. je*at to vsetko do jedneho suboru je jak keby to programoval nejaky premotivovany analfabet, co opustil vysku, zamestnal sa v FB a zacal vymyslat chujoviny.

Robil som v Reactu cca 2 roky (a stale bohuzial robim nejake legacy bugfixy) a ako, nikdy viac.

Plus jako oddelovat kod na modely a funkcie? Jako WTF? Nejaky Domain Driven Design alebo HexArch sa moze pojebat, ked tu mame react/redux. Proste dajme dokopy funkcie pre account spolu s funkciami pre napr. shopping cart. Pac to domenovo spolu uplne suvisi, hlavne ze je to inovativne riesenie...

  • Líbí se mi to! (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...