Jump to content
  • 0

pomoc Chci začít z pawnem


Trav1s

Dotaz

Popis problému:

Zdravím vás, chci se vás zeptat na takovou podstatnou věc.

Ve volným čase, když budu mít teda chuť, bych se chtěl pustit do jednoho serveru na bázi public.

Server nemusí být složitý, ale ani jednoduchý.

Měli by v něm být základní věci, jako jsou povolání, závody, popřípadě svoje vymyšlené funkce s příkazy, které budou bezkonkurenční.

 

Tím jsem chtěl především naznačit, že bych chtěl začít s pawnem, ovšem mám v tom pěkný zmatek.

Přečetl jsem si veškeré vaše návody pro začátečníky, které máte nově uvedené na vašem forum, ať už to jsou indexy, proměná, aritmetika, posloupnost, cykly,pole, řetězce, white, funkce, bitony atd...

Abych se přiznal, pořád si nejsem jistý k čemu to všechno vůbec má sloužit. Když opomenu nějaký text, který se má v nějaký moment objevit na serveru, ale to je asi tak všechno..

 

 

Bohužel, z matematikou jsme se nikdy moc nekamarádili a pawno nejspíš vyžaduje flexibilní logické myšlení, aby bylo vůbec možné se nějam pohnout. :d

 

Nejprve bych se v tom potřeboval nějak srozumitelně vyznat...

 

 

1. Když začnu vytvářet server, tak začnu teda tím pawnem a pawno je AMX soubor, když si ho uložím?

 

2. Gammemod je scmd? To je teda ten mod, do kterého nějakým způsobem vložím už hotové pawno?

 

3. Je nutné k tomu například nějak zhotovit mapu, přes map editor? Texdraft slouží pouze k barvě písmen?

 

4. Když bych to teda schrnul, tak kolik programů a hotových souborů bych přibližně měl splňovat na nějaký public server?

Jsou ty soubory každý zvlášť a jednotlivě se nahrávají na herní hosting? :d

Vím, že přesně mi to nikdo nezodpoví, když ještě nemám ani dopředu pořádně sestavený plán na herní server.

 

 

Omlouvám se vám všem, ale mám v tom opravdu pěkný guláš, proto bych měl zacházet více do podrobna..

 

Chyby/varování kompilátoru a při běhu:

--

 

Kód:

 

--

 

 

 

Dodatečné poznámky:

--

Link to comment
Share on other sites

8 odpovědí na tuto otázku

Recommended Posts

  • 0

matematiku rozhodne nepotrebuješ nato, aby si bol hacker. Vela ludi si to mysli ale je to kktina.. Matiku čo potrebuješ pri programovani sa dfa vysvetlit za jedno poobedie..

 

K tvojim otazkam:

 

1.) Pawn je jazyk v ktorom sa to píše, samp server nevie čitať zdrojovy kod, iba skompilovany, preto v editori (pawno.exe) stlačaš F5 aby sa kod skompiloval a z pwn ti vznikne amx

2.) Gamemod je rovnaky skript ako filterscript, jediny rozdiel je ze ma (často prazdnu) funkciu main(){} vovnutri kodu. A tiež je v priečinku gamemodes a v configu v riadku gamemodes... Ale mozes ten kod kludne dat ako filterscript a pojde to

3.) mapa je standardne san andreas. Cez editory si mozes niektore objekty odstranit/pridat a je to vacsia sranda

4.) Sú módy (to kde auta strielaju rakety) čo maju 2000 riadkov ajeden subor. A su mody (Raven's roleplay) co ma cez 100 tisic riadkov... Podla toho aky mod bysi pripadne uroobil.. A potom je tu vela ludi na fore, čo napisalo rozne kody a skripty, ale nikdy ziadny mod neurobili. To neznamena ze su horsi. Ale nato uz by si prisiel casom

 

Kazdopadne, musis si najprv ujasnit ci chces zalozit samp server, alebo ci sa chces naucit programovat (v Pawn). Ak sa chces naucit programovat, najlepsie je na dva tyzdne (kedze Pawn nema dobre priručky pre začiatočnikov), si dat od Pawn pauzu, naucit sa nejaky iny jazyk (uloz.to, "Ucebnice jazyka C.pdf") a potom sa vratit (ono je to v podstate to iste, naucis sa jedno a vieš druhe v tomto pripade).

 

Este nejake otazky? :)

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Matiku čo potrebuješ pri programovani sa dfa vysvetlit za jedno poobedie..

Moji profaci s tebou bohuzial nesuhlasia.

 

 

 

Kazdopadne, musis si najprv ujasnit ci chces zalozit samp server, alebo ci sa chces naucit programovat (v Pawn). Ak sa chces naucit programovat, najlepsie je na dva tyzdne (kedze Pawn nema dobre priručky pre začiatočnikov), si dat od Pawn pauzu, naucit sa nejaky iny jazyk (uloz.to, "Ucebnice jazyka C.pdf") a potom sa vratit (ono je to v podstate to iste, naucis sa jedno a vieš druhe v tomto pripade).  

S tymto uplne suhlasim. Naucit sa zaklady C (pripadne ignorovat pointery) a prejst potom na PAWN je pravdepodobne najlepsi sposob, ako sa naucit programovat.

 

V kazdom pripade by si si ale mal zhodnotit, ze aj ked PAWN je pomerne jednoduchy jazyk, je to stale programovanie. Necakaj, ze sa to riadne naucis za par tyzdnov. (ja sa ucim uz 8 rokov a stale neviem vsetko) 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Díky, díky. Tu učebnici jazyka C stáhnu a mrknu na ní.

 

No pokuď jde o to pawnování, tak na otázku, jestli chci založit server, nebo chci umět zacházet z pawnem, mohu odpovědět tím, že logicky, abych si obstaral svůj vlastní server, tak pawno se potřebuju naučit.

Ale jenom na ten server.

 

Dopředu nikomu asi hned neprozradím, jestli mě to chytne natolik, že budu mít ambice k tomu, pracovat na dalších projektech, (ale kdo ví). Jsem teprve na startovní čáře.

 

Já z dovolením nechci zase zbytečně úplně všechno  od někoho něco kopírovat, a potom si  to vložit do své práce a přetvařovat se: " Ano, to je moje práce, moje, moje, moje,,

Takže, k tomu potřebuju získat nějaké znalosti.

Samozřejmě pomoc uvítám kdykoliv a velmi rád.

 

Jinak filterscript a gammemod, je zase něco jiného ,nebo to má být takzvaná složka, kdo které vložím ten hotový amx soubor?.

 

Když nahrávám obecně na herní hosting server, tak se tam nedává jenom filterscript/gammemod  ne?

Edited by Trav1s
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Jinak filterscript a gammemod, je zase něco jiného ,nebo to má být takzvaná složka, kdo které vložím ten hotový amx soubor?.

Okej, aby som to este lepsie vysvetlil. Ked napises nejaky kod v pawn a zkomipujes ho do amx, tak to mas Script. Potom ho musis nahrat na server. Ked ho nahravas na server sa musis rozhodnut, ci ho nahras ako gamemode alebo ako filterscript. Gamemode musi byt na servery prave jeden (nie viac ani menej), filterscriptov moze byt 0 az 16. Tradicne gamemode je script, ktory dava serveru zmysel. Pre freeroam su v nom povolania a podobne veci, pre zavodny server by v nom boli tie zavody a podobne. Taktiez v nom tradicne su zakladne veci ako registracia a login. Ak si vsetko na servery robis sam, tak filterscipty ani nepotrebujes.

 

Filterscripty su tradicne Scripty, ktore len rozsiruju server o nieco. Jeich najcastejsie vyuzitie je, ked si stahujes uz nejaku hotovu sucast serveru napriklad z tohoto fora. Najlepsim prikladom filterscriptu je podla mna Administracny System (AS). Nema ziadny zmysel, aby si kazdy server zbytocne musel robit svoj vlastny AS, ked aj tak su vsetky skoro rovnake. Jednoducho si nejaky vhodny najdes a vlozis ho na server ako filterscipt.

 

 

 

Když nahrávám obecně na herní hosting server, tak se tam nedává jenom filterscript/gammemod  ne?

 

Ak si kupis server u nejakeho hopstingu ako fakaheda, tak tam staci vlozit gamemode (pripadne nejake filterscripty) a upravit config (subor server.cfg). V configu si nastavis nejake parametre ako meno serveru, web a podobne a server mozes spustit, nic viac na tom neni.

 

Samozrejme ak tvoj gamemode alebo niektory filterscript pouziva pluginy, tak musis nahrat aj tie.

Plugin je rozsirenie pre samp, ktore je napisane typicky v C/C++ a umoznuje robit veci, ktore by inak v PAWN spravit nesli.

Edited by Dr. House
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Prakticky každý se to učí jinak. Někdo tu sázel jeden help za druhým, někdo zase se jenom zeptal v chatě a ihned věděl(i když tam viděl jenom nepatrný rozdíl a myslel si, že je to zcela něco jiného)... Tudíž je nejlepší si najít takový způsob, co ti vyhovuje a držet se ho.

Například já postupoval style, že když jsem nevěděl co dělá jaká fce, dopsal jsem jí v prohlížeči za odkaz http://wiki.sa-mp.com/wiki/, a když měl problémem s chybou, tak jsem jí zkopíroval, napsal do Google a díval se, jak něco podobného řeší jiní...

Nejvíc se na tom podepíše ten zájem. Pokud se ho chceš naučit a tvořit s ním, určitě radši prozkoumáš všechno, co to umí a dokáže, popřípadě si vyslechneš jakoukoliv pomoc, než, kdybys ses učil pouze to, co potřebuješ, abys měl to samé, co vidíš na nějakém cizím serveru a zalíbilo se ti to.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nauč se rozumět jazyku a nauč se dobře pracovat s dokumentací.

Nečekej, že za týden uděláš WTLS (nebo co je teď nejpopulárnější. Už to nějakou dobu nesleduju :d), ze začátku to bude těžké. Budeš narážet na spoustu bugů, trhat si vlasy a proklínat tento svět, protože ti to nefunguje :lol:

No, každý jeden z nás si tímto prošel. Postupem času se budeš stále zdokonalovat a dělat méně chyb a všechno půjde líp.

 

Hlavně začni s malými krůčky. Začít gamemodem je podle mě na úplného začátečníka příliš velké sousto. Zkus začít s jednoduššími scripty a postupně navyšuj obtížnost. Musíš si svůj cíl stanovit tak, aby nebyl příliš složitý, ale zároveň ani příliš jednoduchý, jinak se nic nenaučíš. Taky není na škodu studovat kódy zkušenějších pawnerů. Takhle se můžeš dost věcí naučit, ale to bych doporučoval až ovládneš alespoň základy jazyka.

 

Mimochodem tím, že budeš číst jen návody se toho moc nenaučíš, pokud si to neosaháš v praxi. Nesnaž se vědět a pamatovat si všechno, ale jen to, co nezbytně potřebuješ. Pro to ostatní je tu google a wiki.

 

Pawn není zase tak těžké. Věřím, že to zvládneš V.gif

  • Líbí se mi to! (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...