Jump to content
  • 0

pomoc [Python/Math problem] Spirála na povrchu tělesa


Petr

Dotaz

Zdravím,

 

vytvářím slicer pro speciální 3D tiskárnu. Pro správnou funkčnost potřebuji vytvořit skript, který dokáže vygenerovat spirálu na povrchu tělesa. Ta poté bude sloužit pro určení trajektorie tiskové hlavy.

 

Dokáži zajistit, aby byla povrch tělesa rozdělen na jednotlivé vrstvy (křivky) o konstantní vzdálenosti. Tyto křivky dokáži rozdělit na body, které mají od sebe stejnou vzdálenost (na křivce).

 

Problém nastává u generování spirály. Jako možné řešení mě napadlo z každé vrstvy bodů vybrat jeden vhodný bod:

  a) určením vzdálenosti mezi zvoleným bodem na jedné vrstvě a všemi ostatními na vrstvě, která leží o hladinu výše. Vyberu druhý nejvzdálenější bod a tím bych mohl dosáhnout spirály. Problém: body nemusí ležet na trajektorii připomínající spirálu (může se to různě klikatit podle toho, jestli další bod bude ležet "vpravo nebo vlevo". Problém taky může nastat u zakřivených povrchů, kdy nemusí platit to, že druhý nejbližší bod bude právě ten, který potřebuji do spirály.

 b.) určení bodu pomocí vektoru. Zvolím si vektor, ve kterém by měla spirála začínat a jeho změnu budu v každém dalším kroku porovnávat. V každé vrstvě pak budu hledat nejbližší bod, který leží u konce vektoru. Problém: přechod mezi nerovnoběžnými plochami, prudké změny tvaru povrchu - vektor bude směřovat absolutně mimo požadovaný směr.

 c) počítání bodů - pokud vím, kolik bodů leží v každé křivce a vím, kterým směrem chci spirálu vést, mohu si napočítat, kolikátý bod v určité vrstvě je ten vhodný. Problém: u tělesa s více plochami, které nejsou stějně vysoké, toto aplikovat nejde

 

Nenapadá někoho další způsob, jak by se dalo docílit spirály na povrchu tělesa, které se skládá z několika (různě velkých a různě orientovaných) ploch?

 

Kdybych se někde v textu nevyjádřil přesně a něco jste nepochopili, tak pište. Už se s tím trápím pár týdnů a můj mozek sem tam odejde na dovolenou icon_e_biggrin.gif Případně dodám další info, pokud bude třeba

 

Díky moc za tipy a rady.

Mějte se
Petr

 

EDIT: obrázek k problému - jednoduché těleso (povrch kvádru)

Mám síť bodů na povrchu tělesa, po kterých musím vytvořit spirálu.

https://imgur.com/a/3AgpX

 

REWARD:

Kdo mi s tím poradí, toho zvu na pivo icon_e_biggrin.gif

REWARD #2:

Platím 3 piva! :d

post-7848-0-48222200-1506625393_thumb.png

Edited by Petr
Link to comment
Share on other sites

0 odpovědí na tuto otázku

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...