Jump to content

info Jak vzniklo nejnavštěvovanější české samp forum?


cniry

Recommended Posts

kde bereš ty obrázky? To je máš uložené od začátku? :shock:

internet procházejí roboti od internetového sdružení web.archive.org, kteří ho archivují. Na jejich webu pak najdeš pohledy do minulosti od jakéhokoli googlem navštíveném webu.

 

 

Tady dodávám nějaké další věci ohledně začátku pawna.cz

 

PS: je tam část, kterou jsi vynechal ;)

jaktobylospawnem.png

Nevím, mě příjde že tohle (možná nejstarší dodnes dochované téma pawna) tvůj obrazek vyvrací: nova-domena-pawno-cz-t229.html

20. srpna to bylo ještě pawno.cry.cz, 21. srpna vzniklo pawno.cz

Link to comment
Share on other sites

Jenomze kdyz vznikne neky takovy forum tak tu hned vsichni rikaji ze sou to lamy, kopiraci atp. jenomze oni sou vlastne taky na "lam" foru, ktery vzniklo prakticky stejne :d

takova je realita. vsichni radi hazou spinu na druhe...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Musím vám lidičky pogratulovat :-) Nemůžu tomu uvěřit že po tolika letech tahle komunita stále relativně žije. Jen tak z nostalgie jsem sem zavítal a zaregistroval se. Je to 11 let co jsem zakládal Pawnobox.net (respektive Pawnobox.tk, .net doména byla o rok později).

A zas tak zlí pawneři jsme nebyli icon_e_biggrin.gif 

 

  • Líbí se mi to! (+1) 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Je neuvěřitelné, jak roky utíkají :-) Když jsem Pawno kupoval, měl jsem s ním velké plány, které jsem chtěl uplatnit. Problém byl, že se často nesetkaly s pochopením uživatelů - např. mojí snahou bylo věnovat se i jiným tématům než jazyku pawn a sa:mp, aby aktivita fóra neupadala s končící uživatelskou základnou San Andreas. Je překvapivé, že dodnes se tomu někdo věnuje - a v takové míře. To jsem nečekal :-)

 

Myslím, že se některé věci povedly, některé ne, každý asi bude vzpomínat. Trošku bych chytrakovi oponoval v tom, že jsem se o to vždy dobře staral. Na začátku jsem se Pawnu věnoval dost, ale vzhledem k podnikání jsem měl velice málo volného času a uživatelům Pawna rozumí především jejich dlouholetí uživatelé a špičkoví moderátoři, kteří stojí z velké části za tím, že se fórum nějakým způsobem udržovalo. Asi si nevzpomenu na všechny, ale především je nutné poděkovat hlavně clearymu, Petrovi, kazlikovi, Om3novi a bývalému moderátorovi s nickem Marwin37. Těch moderátorů bylo více, někteří jsou jimi dodnes, někteří byli velice kontroverzní (ffredyk) - a jiní ve svých funkcích vydrželi pouze několik hodin po bouřlivé reakci uživatelů (Bloodman - ten, s prapodivnými znaky v současném nicku). Poslední dobou je tu především Ewwe, který se o fórum stará a vybírá kolem sebe tým moderátorů, kterým také děkuji za prováděnou práci. A děkuji také všem uživatelům, bez kterých žádné fórum nemá smysl. Přestože se mnozí obměnili, někteří zde stále zůstávají - a jiní nováčci nahradili ty, kteří se zdáli být pro fórum nenahraditelní.

 

Pro fórum byl asi klíčový přechod z PHPBB praktikovaný s Forsem, což bylo potřeba, protože v některém z používaných pluginů byla chyba, kvůli které někdo mazal databázi (naštěstí zálohovanou). Přechod na IP.Board proběhl, bohužel ne zcela dokonale (za zmínku např. stojí smazané účty některých tehdejších moderátorů - clearyho a dalších), ale nějak to funguje, což je to hlavní. A doufejme, že ještě další roky fungovat bude :-)

  • Líbí se mi to! (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

  • Administrátor

Je hrozné jak to utíká a co všechno se za ty roky událo. Všechny ty ostatní fóra které vznikala a zanikala. Pamatuju si když jsem na tohle fórum přišel poprvé.. Kdy se chat hemžil osobnostmi jako právě ffredyk, clery, gladys,PetrAP, Marwin a hromady dalších na jejichž jména si už nevzpomenu... Strávil jsem tu část života a ač to někdo mohl brát za ztrátu času mě toto ´forum pomohlo změnit život. Nebo spíš najít tu cestu o které jsem nevěděl , že bych po ní chtěl jít. Nebýt tohoto fóra tak bych se nedostal k programování a nezměnil střední školu. Nedostal se k práci pro firmy pro které jsem pracoval a nezakotvil v práci která mě nejen zásobuje slušnými financemi ale také neskutečně baví, což se ne každému podaří. 

  • Líbí se mi to! (+1) 2
Link to comment
Share on other sites

  • Majitel

Tak já vás taky všechny zdravím,

 

jelikož tu padlo i mé jméno (tedy vlastně nick), tak mně to potěšilo ale i mi to zvedlo mandle (JÁ ŽE JSEM KONTROVERZNÍ?!). Nicméně bych vám rád napsal i já něco k tomu jak to tu vypadalo za dob mého působení.

 

Nebyl jsem tu úplně od začátku a popravdě už ani nevím jak dlouho fórum fungovalo, než jsem ho objevil, ale komunita v té době byla neskutečně silná a přátelská. Pawn jsem se učil díky návodům zde od chytráka, později z wiki.sa-mp.com (už nevím jestli .com .net, či bůhví co) a experimentováním s kusy kódu, který jsem dokázal postavit. Po zhruba roce zkušeností s Pawn jsem tak nějak objevil talent na programování a defakto jsem začal programovat v C#, PHP, JS, Java, SQF, okrajově C++ jen díky SAMPu, pawno.cz a jazyku Pawn především. Takže bych rád chytrákovi poděkoval za rozvrácení mé cesty životem, která se odklonila na nejšílenější horskou dráhu, která mě neskutečně baví.

 

Ty časy, kdy jsem na fóru strávil až 5 hodin denně si živě pamatuji ještě dnes a jedním z důvodů, proč jsem na pawno.cz přestal chodit je také fakt, že ty časy jsou už nenávratně pryč. Začalo to odchodem chytráka a skončilo na funflow.eu, který založil om3n asi z recese vůči směru, kterým se pawno.cz vydalo. Vedlejšími efekty mojí závislosti na pawnu.cz bylo mnoho videí stále dostupných na YT, (evidentně) stále populární wiki.ffredyk.cz, nespočet filterscriptů a nedodělaných gamemódů (snad jen jeden GM jsem dodělal za svoji "pawn kariéru"), kupa návodů, které jsem stavěl i několik dní. A pawno.cz mě neučilo jen programování, ale také psychologii, když chtěl člověk vypadat jako profík a bylo mu 15, nebylo to zrovna lehké :d . Za zmínku stojí i nespočet vyvolaných hádek, nespočet pokusů o svržení snad i stovky členů, manipulování s moderátory, ale později i s adminy a vůbec, z hodného chlapce se ze mě stala zákeřná svině, která šla po krku všemu co si opovážilo na ni otevřít tlamu. :d

 

A jestli to čte DooM, tak ať mi políbí prdel, furt je to vocas a nemám ho rád. :d :D

 

TL;DR: Děkuji chytrákovi za enormní zacloumání cestou mého života, nostalgický výlev nestojí za zmínku, páč ani nikoho nezajímá (bodeť v tématu o vzniku pawno.cz) a zdravím po několika letech všechny, co si mě ještě pamatují :d

  • Líbí se mi to! (+1) 3
Link to comment
Share on other sites

  • Globální moderátor

Když už jsme u těch nostalgických vzpomínek, tak za sebe bych rád řekl, že jsem toho taky zažil na fóru dost (vždyť já tu jsem od '08!). Spoustu reforem, a změny ve vedení a moderátorském týmu. Dokonce i přechod z phpBB na IPS

 

Moje malá historie: 

 

 

 

V r. 2008 jsem samozřejmě byl také uživatelem pawnoboxu, ne příliš oblíbený – takový menší posthunting s help příspěvky a moc mi lidí už nepomáhalo, tak jsem objevil pawno.cz a ze začátku mi pomáhal téměř furt jenom chytrak. Jsem mu také hodně vděčný, kdybych to tehdy vzdal nebo mi nepomohl, kdo ví co bych teď studoval. Přes pawn jsem přešel pomaloučku k PHP, kde jsem si zkoušel různě malé scripty, hodně blbostí s Control Panelem a po té mi představil spolučlen klanu Jakub91111 (tehdy owner synbian hostingu, admin na pawnoboxu, také hodně nenáviděný člen) základy v nette. Od té doby jsem pak dělal menší webové aplikace na zakázku. PHP mě avšak úplně nezaujalo, hledal jsem něco jiného a objevil jsem svoji vášeň v C/C++ na vejšce. 

 

Nejvíc se toho (ještě aby ne) změnilo když se chytrak rozhodl předat vedení někomu jinému. Musím říci, že ta změna prospěla k dobrému, hodně to tu na fóru ožilo (pak se změnilo na IPS – změna byla těžká, hodně jsme byli všichni zvyklý na phpBB alespoň já) a byla mi nabídnuta možnost se stát glob. modem. Přijal jsem ji samozřejmě, ale moc dlouho jsem nepůsobil (rok a půl?) a poté jsem na pawno.cz zapomněl na dobré 2-3 roky. Teď jsem se vrátil (z nostalgických důvodů a protože je pawno.cz skoro moje alma mater) a z původních členů, které znám je jen fakin Bloodman, Lukáš Valenta a Ewwe (spíš jen nick, moc jsem ho jako uživatele neznal) a spoustu se toho změnilo. Mnozí odešli a mnozí zase přišli.

 

Jinak abych nemluvil jenom o mě, tak bych rád zmínil pár členů, kteří toho udělali pro fórum docela dost (z mód týmu a vedení),

 

 

 

Jinak:

 

Hall of Fame:

 

chytrak, cniry – stvoření pawno.cz

Marwin37 – ze všeho měl prdel až ho za to vyhodili pokud mě paměť neklame icon_e_biggrin.gif

FreeWall, Daw3 – snad úplně první moderátoři

4Forse, Lukáš Valenta, cleary, Om3n – šílenej převrat na fóru

ffredyk – ty jeho zasrané návody, které byly mezi prvními "teoretickými" než jen "Dejte tohle do kódu a budete mít dialog"

Petr – jeden z největších snaživců, snažil se fórum oživit různými eventy včetně pawno soutěže, která měla tehdy velkou účast

hospoda96 – hodně pomáhal při přechodu a pak snad působil i jako mód.

 

(na další si už nevzpomínám, pardon – stárnu a taky jsem byl inactive)

 

Hall of Shame:

Jakubes světoznámý idiot

taky DooM za jeho debilní kecy (jedna z momentek, kterou mám furt v paměti – když někdo založil anketu ohledně moderátorství, tak napsal, že mód tým je plný a že není aktivní (což ani jedno z toho nebyla pravda) a dvě hodiny později založil anketu na sebe.

 

 

Také nesmíme zapomenout, když tu vládli i šmoulové tedy modří sekční moderátoři (nepamatuji si úplně všechny)
mimic

Ingnition

QWER 

Petr Marley

  • Líbí se mi to! (+1) 2
Link to comment
Share on other sites

No ked uz tu spamujete, niesom zas najstarsi clen.. Ale j, pawno cloveka naučí. :d :D
Poznam to tu od konca pawnoboxu, ale dlho som nevedel o com to je. Do komunity som prisiel az davno po pawnoboxe.
Tak ci onak, nech si niekto "povazuje" ewo za nieco ine, pre mna to patri k pawnu. Ostatne boli tam ti isti clenovia :d. Pamatam sa ked som dakomu do SZ poslal spravu o ewo, on ma nahlasil omenovi a ten zas pisal ewwemu. :d tf ale samozrejme sa nič nestalo a to sa mi pači :d

 

Nejak som nikdy nevnimal tieto admin-veci. Ani to kto je vo vedení ma nejak netrápilo nikdy, ani to že či su nejake konkurenčne fora atd.
Aj preto u mna "golden age" znamena nieco ine nez u vacsiny tu. Bolo to ewolutions ,kde som minul najviac casu co ma strasne sere ze zmizli vsetky tie veci čo sme tam pisali.  Nvm cim to bolo, ale tie konverzacie tam mi prisli profesionalnejsie, boli tam thready po 20 prispevkoch o jednotkach a nulach, atd. Asi sme uz neboli take deti ked sme tam presli. Tky ma stve ze zmizol "moj" (v uvodzovkach preto, lebo som iba zlepil spravy dokopy) navod "co ste nevedeli o pawn" z čisto informacneho hladiska, na ktorom som sa aj ja naucil fakt huste veci (kto nevie, bola tam kopa informacii co mi poposielali atomas, milous22,xhunterx a ini). Myslim ze na tom stratila cela komunita.

Ale tje jedno, beriem to ako "jedno" spolu s pawnom a teraz hnijem tu. Je to sranda no. :d Chcel by som este niekedy pre pawn urobit, kedze vidim ze stale je čo.

Hall of fame:
milous22 - skutocny hacker, zaujimava osoba
vEnd - bol moderator od zaciatku sveta a bol hodne v pohode. Pomedzi to ako vsetci kradli skripty, navody, atd. mi pripadal ze tak ako ja som sa nevenoval tej admin stranke fora, tak sa on nevenoval tym drobnostiam a konfliktom čo sme riešili my a preto zostal neutralny

xhunterx - rozumel pawn viac nez je na CZ/Sk zvykom, skoda ze sa tomu moc nevenoval, pretoze stale mame iste zaostanie oproti y_lessovi a zeexovi, ale som presvedceny ze ten posun je len kvoli tomu ze u nas nikto nepise navody na to na čo pride a že y_less mal autorov kompileru priamo pri sebe

bloodman - inventarny kusok (posledne moc neni online), ale je tu v chate najaktivnejsi. V podstate bol jediny co sa so mnou v chate bavil a ulavoval mojmu svedomiu ked vsetky spravy v chate boli odomna.

Hal of shame:
cjavim, nebol tu nikto koho by som zvlast nemal rad.

Hodne sa zmenila ta komunita oproti tomu čo to byvalo, neni tu tolko spamu a agresie mam pocit, pripadne občas ja napišem daku kktinu do chatu, ale ajtak to enberiem vazne a stale iba do chatu.

Vcelku vidim, ako sa tu objavuju novi členovia a začinaju to tu preberat a to ma bavi. :d Pomaly sice, ale aspon daco. Mozno je to aj tym ze my sme moc aktivni a nikoho sem nepustime.

  • Líbí se mi to! (+1) 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...